Datum objave: 27. Siječanj 2013

Dragovoljci obilježili prvu mobilizaciju hrvatskih snaga na šibenskom području

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvu vojnu mobilizaciju na šibenskom podoručju koja je provedena 21. siječnja  prije 22 godine obilježili su jučer, prvi put do sada,  dragovoljci domovinskog rata iz Šibensko - kninske županije koji su se tog dana priključili obrambenim snaga. Bio je to uvod u herojsku obranu Šibenika i  obranu cijelog šibenskog područja  pa smatraju da je i taj dan kao i svi ostali važni datumi iz  domovinskog rata treba biti istaknut.

Riječ je o 546 šibenskih dragovoljaca iz pričuvnog sastava MUP -a  PU Šibenik  koji su zbog tadašnje zbog aktualne političke situacije u bivšoj Jugoslaviji pozvani u stanje pripravnosti u primoštenski hotel Marina Lučica i pirovački hotel Miran.

Obilježavajući taj datum jučer su položili  su vijenac i zapalili svijeće ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj i minutom šutnje odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga je  u crkvi sv.Ante na Šubićevcu održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje i  za domovinu.

Dogovorili  su se kako će ubuduće svage godine obilježiti taj datum kao i  druge obljetnice iz slavne  prošlosti i Domovinskog rata. Inicijator obilježavanja ovog slavnog datuma je Paško Erak uz podršku svojih suboraca dragovoljaca. Erak je predložio da se na objekte u kojima su bili smješteni dragovoljci  tih dana postave ploče kao svjedočenje o tim događajima. Davor Škugor zapovjednik pričuvnog sastava MUP -a  PU Šibenik  izjavio je da s ponosom sudjeluje u obilježavanju obljetnice prve mobilizacije dragovoljaca.

Iz redova  prije 22 godine  postrojenih dragovoljaca kasnije je nastala 113.brigada HV -a, a dio dragovoljaca pripojen je MUP -u .

Iz kategorije: Vijesti