Datum objave: 25. Siječanj 2013

Ivica Ledenko: HDZ je u pravu, ali nije dosljedan

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga „Loza“ priopćila je da podržava HDZ u borbi protiv prijedloga zakona koji omogućava rasprodaju nacionalnih bogatstava poput šuma i voda i ali mu zamjera što je kao vladajuća stranka u Šibensko – kninskoj županiji na isti način omogućio rasprodaju hrvatskih otočića.                                                                                                                                                  

„Nezavisni klub županijskih vijećnika ''Loza'' podržava sve one koji se protive rasprodaji hrvatskih nacionalnih bogatstava i drži da u obzir mogu doći samo koncesijski ugovori o najmu te da broj godina trebao ovisiti o veličini investicije, -kaže Ivica Ledenko, predsjednik Udruge „Loza“ u službenom reagiranju na današnju tiskovnu konferenciju HDZ-a na kojoj su predsjednik ŽO HDZ-a Šibensko – kninske županije Ante Kulušić i predsjednik GO HDZ-a Grada Šibenika Goran Pauk kritizirali prijedlog Zakona o strateškim investicijama vlade Republike Hrvatske te dodaje, - No ako HDZ zaista misli ozbiljno i ako zaista stoje iza svojih riječi tada bi trebao uvažiti našu primjedbu na odredbe prostorni plan Šibensko kninske županije koja na mala vrata otvara put za rasprodaji hrvatskih otočića koji su nacionalno bogatstvo jednako kao šume i vode. Smatramo da ni Ante Kulušić kao predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Šibensko Kninske županije ni Goran Pauk, ako im je zaista stalo do hrvatskih nacionalnih interesa, ni pod kakvim pritiscima ne b prostorni plan stavili odredbu koja omogućava rasprodaju naših otočića.“

Ledenko naglašava da će Udruga „Loza“ ako HDZ kao većinska stranka u Skupštini Šibensko – kninske županije povuče ovu spornu odredbu današnju konferenciju za medije ozbiljnom, a ako je ne povuku da će je smatrati tek jeftinom političkom promidžbom i politikantskom predstavom.

Da bi pojasnilo o čemu je riječ Ivica Ledenko je u privitku svog reagiranja na stavove koje je HDZ iznio na današnjoj konferenciji za novinare priložio prigovor kluba nezavisnih vijećnika „Loza“ te naveo da županija na njega nije odgovorila ni 25 dana nakon što je službeno podnijet. Prigovor „Loze“ na prijedlog Prostornog plana Šibensko – kninske županije glasi:


UDRUGA ''LOZA''
ŠIBENSKA 25
22211 VODICE
OIB: 42246109420
Šibensko-kninska županija
Upravni odjel za zaštitu okoliša
i komunalne poslove
Trg Pavla Šubića I, br 2
22000 Šibenik


Predmet: Prostorni plan Šibensko-kninske županije – prijedlog IV. izmjena i dopuna, primjedbe

Štovani, uvidom u Prijedlog IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko-kninske županije čiji je javni uvid održan 18.12.2012. godine ovim putem dostavljam primjedbu na članak 52. ,poglavlje: 3.3.2. Poljoprivreda, stočarstvo i ribarstvo.

Naime, u predmetnom članku predložene su izmjene kojima se „… gradnja građevina za prijavljeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu s veličinom zemljišta najmanje 3 ha (kao prizemne građevine ukupne površine do 400 m2 i udaljene najmanje 100 m od obalne crte, a na otocima udaljene najmanje 50 m od obalne crte ...“, može planirati „ u obalnom području ZOP-a i na otocima i otočićima “.

Ovakva izmjena u suprotnosti je sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11) u čijem se članku 51. navodi: „….– građevinu za potrebe prijavljenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu, obrta registriranog za obavljanje poljoprivrede ili pravne osobe registrirane za obavljanje poljoprivrede, ako se nalazi na zemljištu površine od najmanje 3 ha i udaljenoj od obalne crte najmanje 100 m, odnosno 50 m na otocima, te koja ima prizemlje (P) do 400 m2 građevinske (bruto) površine i najveće visine do 5 m i/ili potpuno ukopan podrum (Po) do 1000 m2 građevinske (bruto) površine.“

Dakle, Zakonom su građevine ovog tipa dozvoljene na otocima, ali ne i na otočićima, a i člankom 20. Prostornog plana Šibensko-kninske županije definirana je razlika otoka i otočića.
Predložena izmjena članka 52., osim što je suprotna Zakonu, ne prati duh struke te bi njegova primjena omogućila gradnju objekata do 400 m2 površine na otočićima našeg arhipelaga što će dovesti do narušavanja njihove vizure i devastacije prirodnog krajolika..

S obzirom na navedeno molim da predložena izmjena članka 52. ne bude dio predloženih izmjena.

Sa štovanjem,

Šibenik, 31.12.2012 UDRUGA '' LOZA ''
Ivica Ledenko - predsjednik

Iz kategorije: Vijesti