Datum objave: 25. Siječanj 2013

Umro Drago Putniković tvorac MDF-a kao svjetskog brenda

Diana Ferić
Diana Ferić

Drago Putniković je bio jedan od najvažnijih i najutjecajnijih šibenskih kulturnih djelatnika u razdoblju od 1962. do 1990. godine. Njegovo najveće postignuće bila je globalna svjetska afirmacija šibenskog MDF-a i njegovo pretvaranje u jedan od najvažnijih šibenskih i hrvatskih kulturnih brendova.                                                                                                                                                                    

Drago Putniković bio je rođen u Murteru 1933. godine gdje je završio osnovnu školu, a nižu gimnaziju i potom učiteljsku školu pohađao je u Šibeniku. Od 1952. do 1962. godine bio je učitelj u seoskim školama na području Stankovaca i Benkovca, a 1962. godine je došao u Šibenik gdje se posvetio političkom i kulturnom radu te izvanredno studirao na Pedagoškoj akademiji u Šibeniku i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Bio je predsjednik je Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine od 1964. do 1965. godine. Od 1982. do 1984. godine obnašao je dužnost predsjednika Općinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Šibenika, a 1984. godine bio je i predsjednika Skupštine općine Šibenik. Bio je i zastupnik u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske od 1982. do 1986. godine. Najduži dio svog radnog vijeka, punih 25 godina, bio je čelnik Centra za kulturu, Šibenskog kazališta i Jugoslavenski, kasnije Međunarodnog dječjeg festivala. Direktor MDF-a bio je od 1965. do 1990. godine, kada se povukao s dužnosti i otišao u prijevremenu mirovinu.

Šibenski dječji festival sa svojim je najbližim suradnicima učinio svjetski poznatim i priznatim. Za vrijeme dok je on vodio MDF ta se manifestacija razvila u jednu od najvažnijih kulturnih institucija koje je Hrvatska ikada imala. Za svoj rad dobio je više domaćih i inozemnih priznanja. Bio je dobitnik visokog poljsko priznanje „Orden Osmijeha“  i Nagradu grada Šibenika, 1980. godine, a 1983. godine bio je izabran za doživotnog člana Izvršnog odbora Svjetske kazališne organizacije za djecu UNIME.  

Iz kategorije: Vijesti