Datum objave: 24. Siječanj 2013

OSVRT:Jesu li Šibenčanke zaista neprosvijećene?

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo oko 5 posto žena sa šibenskog područja odazvalo se pozivu na besplatan PAPA test u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka grlića što je porazan, ali  kako ginekolozi kažu, očekivan rezultat. U prvom krugu  poslano je oko 2 000 poziva. "Pozivi su u prvom krugu poslani ženama starosti od  65 do 60 godina  za koje smo i očekivali da  neće reagirati. One koje imaju neke simptome već su se valjda javile liječniku, a one koje misle da su zdrave to će zanemariti. One nemaju svijest o potrebi redovnih ginekoloških pregleda. To pokazuje  i naša redovna  praksa", kazala nam je jedna od šibenskih  ginekologinja. 

Porazan je i podatak da na PAPA testove redovno dolazi svega 15 posto žena u Šibensko - kninskoj županiji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, danas u 21. stoljeću. Po tome ispada da su Šibenčanke  ostale neprosvjećene i da nisu puno "pobjegle" svojim bakama.  Zvuči nevjerojatno da žene na šibenskom području još uvijek nemaju razvijenu svijest o potrebi i važnosti redovnog uzimanja PAPA testa, što je  u razini odlaska na redovne preglede zubar pa i nekih redovnih higjenskih  ili estetskih potreba. No taj  podatak, priznaje i Suzi Vatavuk, ravnateljica tog Zavoda za javno zdravstvo, nije pouzdan jer se odnosi samo na  preglede u ambulantama odabranoga liječnika primarne zaštite, a poznato je da puno žena odlazi privatnih ginekolozima, a njihovih podataka u službenim evidencijama nema.

Na žalost, u Šibeniku ove godine nije organiziran niti "Dan mimoza" već tradicionalna humanitarna prodaja mimoza kojom  se želi upozoriti na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu oboljeva oko pola milijuna žena, a 275.000 ih umre, koje su organizirane diljem Hrvatske.

U svakom slučaju,  prema službenim podacima Šibenčanke u današnjem modernom vremenu  ispadaju primitive kada je riječ o zaštiti vlastitog zdravlja.  Do većine žena nije dopro podatak da od raka grlića maternice dana ne bi trebala umrijeti niti jedna žena, ako se ta bolest na vrijeme otkrije. U tom cilju se i provodi Nacionalni program,  ali  uvjet je da svaka žena  shvati njegov značaj i  vrijednost toga što joj netko omogućava da  besplatno obavi taj dragocjeni pregled.  
Rak materničnog vrata može se spriječiti da nikada ne nastane, jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 10 posto slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Trenutačno u našoj zemlji oko 1.700 žena boluje od raka vrata maternice.  Rano otkrivanje i edukacija najbolji su način preveniranja. 
U Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo drže da bi se smrtnost žena od raka vrata maternice u idućih 13 godina mogla smanjiti za 80 posto, ako žene ozbiljno shvate potrebu redovnih pregleda.
 

Iz kategorije: Vijesti