Datum objave: 21. Siječanj 2013

KOMENTAR:Kako građani sami "pokreću" Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Inicijativa samoorganiziranih grupa građana najbolje je što se Šibeniku dogodilo prošle i početkom ove godine i, ma kako to nekim izgledalo čudno, jednako je važno, kao  što su važne  velike investicije i smanjenje broja nezaposlenih koje stalno očekujemo i već ih i ponavljamo kao mantru za izlazak iz krize.

Šibenik će ( ili su već) pokrenuli samo Šibenčani i zbog toga su te inicijative ono briljantno što se u Šibeniku u posljednje vrijeme događa nakon više godina pa i desetljeća mraka i na tragu su one stare šibenske mudrosti "svaka mala naprid gura". Svaka "mala" je u Šibeniku danas itekako velika i značajna.

Posljednje je, čitam danas na portalu šibenikin, da je desetak mladih šibenskih arhitekata koji su se vratili u svoj rodni grad s još čak desetak šibenskih studenata arhitekture osnovalo sekciju mladih Društva arhitekata Šibenik – SOBA i nude arhitektonska rješenja za niz zapuštenih i neiskorištenih lokacija u Šibeniku. Zar se jednom gradu može nešto bolje dogoditi? "Ideja o osnivanju proizašla je iz želje za aktiviranjem znanja, kreativnosti i energije mladih ljudi unutar arhitektonske struke. Promišljanje prostora, valoriziranje arhitekture i interakcije u javnom prostoru, tek su neke od tema kojima se želimo baviti, a koje su nepravedno zanemarene, kako u političkom i ekonomskom tako i u društvenom aspektu života u našem gradu i županiji", kaže Jelena Babić, 25-godišnja šibenska arhitektica i jedna od začetnica ideje o osnivanju sekcije.

Tu inicijativu može upropastiti jedino to ako ih nisu čuli oni koji su trebali i koji bi trebali, a to je gradska vlast. U novu godinu smo ušli s odličnim happeningom zimskog kupanja na Banju, u organizaciji Jedriličarskog kluba Val, ponovno jednom građanskom, inicijativom koja je Šibenik vratila i okrenula moru. Naišla je na odličan odaziv građana i donijela pozitivne emocije na ulasku u 2013. Uočljiv je i doprinos trgovačkog društva za upravljanje kulturnim dobrima Fortica d.o.o., koje je pokrenulo zelenu pijacu na Starom pazaru i oživljavanje nekih zapuštenih poslovnih prostora u staroj gradskoj  jezgri.

Tu je i udruga ŠKART koja okuplja brojne šibenske kreativce. Uredili su i oživjeli prostor u staroj gradskoj jezgri, učinili ga sjecištem zanimljivih događanja i to isključivo svojim zalaganjem i svojom inicijativom. Spiritus movens ŠKARTA Katarina Ukić, nekadašnja manekenka koja je živjela i radila u Milanu, a prije nekoliko godina se vratila u rodni Šibenik uspjela je u samo mjesec dana okupiti brojne šibenske kreativce i mobilizirati ih kako bi se predstavili u javnosti i Šibeniku ponudili nove vrijednosti. I da dalje ne nabrajam. Tu su i humanitarne udruge poput Udruge žena Sveti Antun koja je na svoj način pokrenula Šibenik i pokazala njegovo humano i humanitarno lice, udruga Izvor ljubavi i Kamenčići koji isto tako rade na vrijednim projektima koji imaju opće ljudski značaj, udruge Luce koja je novoizgrađenoj školi na Meterizama poklonila knjige u vrijednosti od 30 000 kuna pa "Šibenski pjevači" koji su zadnjeg dana godine oživjeli svima dragu staru šibensku tradiciju pjevanja "soto voce" na šibenskim ulicama , šibenske udruge mladih kao što su ŠUM i P.A.R.K...

U tu priču spadaju i šibenski Muzej sa svojim projektima, šibensko kazališta ili  "100 sati glazbe" koji nisu inicijativa samoorganiziranih građana nego programi institucija koje su plaćene da rade u korist građana i Šibenika , ali svjedoci smo smo da uvijek nije bilo tako. Sve to što sam nabrojala ne otvara radna mjesta no otvara perspektivu i izvlači nas iz rezignacije u kojoj smo se godinama utapali. Druga je priča o tomu što je pokrenulo Šibenčane. Vjerojatno neki "klik" koji je teško definirati, ali je činjenica da to aktualna vlast može i ima pravo iskoristiti kao vlastitu zaslugu i kapital jer to se događa u njihovo vrijeme.
 

Iz kategorije: Vijesti