Datum objave: 19. Siječanj 2013

Dan mimoza za borbu protiv raka grlića maternice

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni dan borbe protiv raka maternice -  Dan mimoza obilježava se danas diljem Hrvatske. Od zloćudne bolesti svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umire. Rano otkrivanje i edukacija najbolji su način preveniranja zloćudnog tumora.

Redovitim odlaskom na ginekološke preglede, ali i stalnim edukacijama možemo prevenirati ili spriječiti rak vrata maternice u njegovom začetku. Upravo je to poruka koju će danas, s Dana mimoza, poslati Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka.

"Rak vrata maternice možemo zaštiti adekvatnom zaštitom. Žene trebaju znati da je HPV jedan od glavnih čimbenika u njegovom nastanku. Educirat ćemo osobe kako ga možemo prevenirati - odgovornim spolnim ponašanjem, stanovitom zaštitom, redovitim odlaskom na ginekološke preglede", objašnjava dr. Damir Eljuga.

Ukoliko se rano otkrije, rak se uspješno liječi. Tome bi trebao pridonjeti i Nacionalni program za borbu protiv te bolesti. Kako je rekao ministar zdravlja Rajko Ostojić, već je otišlo 100 tisuća poziva, odnosno obavijesti ženama u dobi od 25 do 64 godine.

"Imaju pravo i obavezu otići na preventivni pregled. Vrlo je ciljano, vrlo jasno kome se trebaju javiti i napraviti test koji je pouzdan i visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma. Papa test je jednostavan test koji spašava život", istaknuo je Ostojić, kako prenosi index.hr.

FITO: arhiva

Iz kategorije: Vijesti