Datum objave: 16. Siječanj 2013

Atraktivan program obilježavanja 143. godišnjice otvorenja kazališta u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Posebnim programom koji će početi u nedjelju, 20 siječnja  i trajat će do 29. siječnja, bit će obilježena 143. obljetnica otvaranje zgrade šibenskog kazališta, u to vrijeme najveće i najljepše  kazališne zgrade u Hrvatskoj. "Želimo taj datum i ove godine dostojno obilježiti pa smo organizirali raznovrstan program koji će se, vjerujemo, svidjeti našoj publici", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Nera Gojanović, ravnateljica HNK  u Šibeniku. Program će započeti kultnom predsatvom Teatra Exit "Kauboji" koja je već rasprodana, a jednako atraktivni bit će sigurno i predstavljanje novog romana Ive Brešana " Sedam stuba do trona" na kojem će sudjelovati Velimir Visković i Vinko Brešan  i projekcija filma "Pismo Ćaći"  u kojem glumi umirovljeni djelatnik šibenskog kazališta Mate Gulin.  S njim će tom prigodom, nakon projekcije filma, razgovarati hrvatski književnik i novinar Ante Tomić. Riječ je o filmu koji je pozvan na mnoge svjetske filmske festivale. Uz to, bit će izvedena i lutkarska predstava "Živ,živ,živ" Kazališta Tvornica lutaka i organiziran koncert na klaviru Ante Sladoljeva,a program će, na sam Dan HNK "Šibenik",  završiti  još jednom izvedbom  vrlo zapažene predstave šibenskog HNK  "Pir malograđana".
Nera Gojanović je istaknula kako su mnoga kazališta iskazala interes da se na njihovim daskama prikaže  "Pir malograđana",  a jednako je i s novom predstavom HNK "Škrtičina" koja je, među ostalim,  pozvana i na Dubrovačke ljetne igre. 

Kazališna zgrada u Šibeniku svečano je otvorena 29. siječnja 1870. godine predstavom "Kip od mesa" u izvedbi talijanske putujuće družine "La drammatica compagnia Vittorio Alfieri". 

Iz kategorije: Vijesti