Datum objave: 15. Siječanj 2013

Udruga žena „Katarina Zrinska“ obilježava Dan priznanja Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijski odbor Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinska“ danas će prigodnim predavanjem obilježiti 21. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.                                                                                       

Kako smo doznali od Anite Aužine predsjednice Udruge „Katarina Zrinska“ gost predavanja povodom Dana priznanja Hrvatske  koje će u organizaciji te udruge biti održano danas u 11 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ bit će Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik i saborski zastupnik HDZ-a.
„Međunarodno priznanje neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti Hrvatske i to ne bi smjelo biti zaboravljeno. – kazala nam je Anta Aužina.
Podsjetimo, nakon odluke o razdruživanju Hrvatske iz Jugoslavenske državne zajednice i proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25 lipnja 1991. godine te uzajamnog priznanja Hrvatske i Slovenije kao samostalnih država, Hrvatska je morala čekati na puno međunarodno priznanje sve do kraja 1991. godine. Prva država koja je priznala neovisnost Hrvatske bila je Litva, međutim i ona se tada razdruživala od SSSR-a i još nije bila u cijelosti međunarodno priznata. Prve općepriznate zemlje koje su priznale Hrvatsku bile su Njemačka i Island. One su to učinile 19. prosinca 1991. godine, međutim njihovo je priznanje stupilo na snagu 15. siječnja 1992. godine kada je Hrvatsku priznalo dvanaest zemalja članica Europske unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Zbog toga se 15. siječnja obilježava se kao Dan priznanja Hrvatske.
Priznanje Hrvatske dogodilo se u jeku Domovinskog rata kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba. Hrvatska je na svoje međunarodno priznate granice izašla tek šest godina kasnije, nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.
 

Iz kategorije: Vijesti