Datum objave: 14. Siječanj 2013

Nova škola na Meterizama je otvorena!

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvo školsko zvono na znak ministra znanosti, prosvjete i sporta dr.sc. Željka Jovanovića zazvonilo je danas u novoizgrađenoj Osnovnoj školi Meterize i time označilo početak rada te škola za koju se gradnja počela pripremati još u vrijeme kada je gradonačelnik Šibenika bilo Milan Aranutović, prije desetak godina. Postupak gradnje i opremanja trajao je dugo, ali je rezultat suvremena školska zgrada s modernim učionicama i kabinetima i trojnom sportskom dvoranom. Najzadovoljniji su roditelji, posebno učenika nižih razreda, jer ih više neće morati strepiti zbog  njihovog prelaska  ceste i odlaska u školu na Šubićevcu. 

Svečanosti otvaranja nazočili su mnogobrojni uzvanici od političara i prosvjetara do roditelja, učenika i stanovnika Meteriza što, kako je netko primijetio, ne čudi budući da se u Šibeniku takvi objekti rijetko otvaraju. Školu je blagoslovio šibenski biskup Ante Ivas,a s obzirom na posljednje oštre silnice između ministra Jovanovića i vrha katoličke crkve oko koncepcije zdravstvenog odgoja koji je uveden u škole vijest je i da se ta netrpeljivost na otvaranju nove škole nije osjetila. Biskup je podsjetio na to da je Šibenik osnovan prije gotovo tisuću godina upravo na Božić; dodao je i kako bi se s obzirom na vrijeme otvaranja i škola Meterize mogla nazvati božićnom školom te je izrazio nado da će se u njoj njegovati kršćanski duh na kojem, kako je kazao počiva i Šibenik i cijela Europa. Nakon toga je poveo jednu božićnu pjesmu koju je većina prisutnih pjevalo zajedno s njim.

Ministar Jovanović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku svim prosvjetnim radnicima i učenicima u Hrvatskoj poželjeti sretan početak novog polugodišta upravo iz jedne tako suvremene škole kakva je O.Š Meterize te je podsjetio kako škola ne služi da bi učenici dobivali ocjene nego da ih se uči životu i da ih se uči, kako je naglasio, kako učiti jer u današnjem vremenu moramo biti spremni na cjeloživotno učenje. Upozorio je da je njegovo ministarstvo napravilo katalog stanja školskih objekata u Hrvatskoj te da je više od 300 škola u lošem stanju, a neke još nemaju ni struju i vodu. „Hrvatsko školstvo inače je zgrada koja ima narušene temelje i kojoj krov prokišnjava te je potrebno izgraditi novu zgradu, a to je proces koji ej dugotrajan“, kazao je slikovito ministar Jovanović najavljujući novu strategiju razvoja školstva u Hrvatskoj. Pohvalio je šibenskog gradonačelnika dr Antu Županovića i njegove zamjenike Franka Vidovića i Petra Baranovića koji, priznao je, nisu prestali obijati vrata ministarstava dok se nije osigurao novac za opremanje škole Meterize.

Gradonačelnik Županović je u svom obraćanju naveo kako mu je drago što je ispunio obećanje dano učenicima O.Š. Meterize na početku ove školske godine da će napraviti sve da barem u drugom polugodištu presele u novu školu. „ Morali smo napraviti sve da se ovaj projekt nastavi i dovrši zbog naše djece koja su naša budućnost“, dodao je gradonačelnik posebno ističući veliku pomoć ministarstava znanosti, prosvjete i sporta potom pomorstva i regionalnog razvoja koji su sudjelovali u financiranju izgradnje i opremanja škole Meterize.
Ona će ukupno koštati 50 milijuna kuna. Nešto više od polovice tog novca osigurala je država,a ostalo Županija i Grad Šibenik.Pohađat će je 330 djece.

Svoju kreativnost i svestranost pokazali su i današnjim svečanim programom u kojem su recitirali i pjevali; predstavili su i svoju žensku klapu; zbor i mandolinski orkestar Krešimir odsvirali su i otpjevali i jednu jazz skladbu, a uzvanike su raspjevali izvodeći poznatu pjesmu Tina Ujevića „Odlazak“ koju je uglazbio Arsen Dedić.
Pozdravljajući sve prisutne za sada još uvijek privremena ravnateljica O.Š.  Meterize Jagoda  Mišura izdvojila je i veliku donaciju Inner Wheel kluba iz Šibenika koji je novoj školi poklonio knjige u vrijednosti od 30 000 kuna za što im je danas uručena i zahvalnica. Šibenski biskup im je poklonio Bibliju.

Iz kategorije: Vijesti