Datum objave: 11. Siječanj 2013

Eksplozija u Zagrebu uznemirila cijelu Hrvatsku

Diana Ferić
Diana Ferić

Noćašnja eksplozija u Zagrebu  koju je izazvala eklozivna naprava i ponalaz još dvije neeksplodirane naprave uzbunile su i zbrinule ne samo Zagrepčane nego i cijelu Hrvatsku. Index. javlja, prema informacijama koje je doznao iz policijskih krugova,  da policija ispituje muškarca koji je ozlijeđen u noćašnjoj eksploziji zbog sumnje da je upravo on postavio bombe! Policija sumnja da je imao problema s aktiviranjem naprave te da je došlo do samoranjavanja! Navodno ga se dovodi u vezu i sa nekim sličnim radnjama od ranije. Načelnik krim policije nešto ranije kazao je kako se ozlijeđena osoba za sada ne vodi kao osumnjičena ali da će morati "raščistiti s njim neke detalje", prenosimo s portala Index.hr.
Kod pruge u Gajnicama navodno su pronađene još dvije eksplozivne naprave! Index je dobio neslužbenu potvrdu te informacije, iz krugova bliskih istrazi kazali su nam i kako se najvjerojatnije radi o amaterskim napravama. Sve će se vještačiti kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Iz policije su nam rekli kako ne mogu govoriti o detaljima očevida. Iz policije su izvijestili kako danas neće biti redovne tiskovne konferencije, već će u 11 sati, s mjesta događaja načelnik PU zagrebačke  Goran Burušić dati izjavu za medije.
Noćašnja  eksplozija  dogodila se na Aleji Bologne kod križanja s Gospodskom ulicom, a čuli su je stanovnici i Samobora, Novog Zagreba te centra. Jedna je osoba ozlijeđena te je prevezena u bolnicu, srećom izvan je životne opasnosti.
Stručnjak za sigurnost Mate Laušić  izjavio je za Index.hr da je uvjeren kakosu dvije eksplozije u tri dana na sličnom mjestu u Zagrebu povezane. "Nisu isključene nove eksplozije", rekao je.

"Jedno staro policijsko pravilo kaže, recite mi motiv pa ću vam reći i počinitelja. Ovog trenutka nejasan je motiv. Je li to nečiji ludi egzibicionizam, imitator terorističke organizacije ili pojedinca, je li to pravi", ističe Laušić. Kaže da treba utvrditi cilj i motive.

"Ovog trenutka, ono što je postigao, postigao je medijsku pozornost, postigao je uznemirenost kod ljudi i kod stanovnika Zagreba i šire i to je uvijek i jedan od ciljeva terorističkog akta", pojašnjava Laušić. Teroristički akt ne podrazumijeva uvijek veliki broj žrtava već i izazivanje medijske pozornosti te straha i panike, objasnio je stručnjak Laušić ocijenivši da je taj cilj postignut. Možemo li očekivati još eksplozija?

"Nije isključeno. Nadamo se da neće, ali ja uvijek kao policajac sam na neki način volio da je više počinitelja jer tada iz više usta lakše dolazim do odgovora. Najgore je solista, kada je sam, usamljeni vuk, kojeg je onda teško identificirati, pronaći i spriječiti", zaključuje Laušić za portal Index.hr

FOTO: glasistre.hr

Iz kategorije: Vijesti