Datum objave: 10. Siječanj 2013

Začetnik sirove prehrane u Hrvatskoj - Brodaričanin Darko Jurić

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo je kod nas nepoznato je  Darko Jurić, koji je sa suprugom Lenom osnivač zagrebačkog restorana sirove hrane "Elixir", jednog od rijetkih u Evropi, autor hit kuharice "Snaga sirovog" i pokreta "Art of raw" Brodaričanin. Isključivo sirovu hranu njih dvije jede već tri godine, a kroz svoj restoran i radionice te netom izdanu knjigu recepeta žele svoja pozitivna iskustva prenijeti što većem broju ljudi.Tvrde da se od sirovih  namirnica mogu napraviti svakakve delicije: krekeri, namazi, juhe, salate, složena jela, pizze i razni deserti.

“Tipična je predrasuda da je biti sirovojed jako komplicirano. Ljudi misle da na pripremu hrane potrošimo cijeli dan. U stvari, ručak je moguće pripremiti za sedam i pol minuta, što smo Lena i ja jednom mjerili, a palačinke su gotove za samo tri minute“, objašnjava  Darko koji je 30 godina vegetarijanac.

Taj zaljubljenik u zdravu prehranu, educirao se na prestižnim sveučilištima u Coloradu i Vermontu gdje je prije 20 godina stekao zvanje specijalista nutricionizma, a kasnije i magisterij. Osim toga, diplomirao je akupunkturu i botaničku medicinu na Školi tradicionalne orijentalne medicine “Emperor’s College“ u Santa Monici u Kaliforniji. Pet godina radio je s dr. Rudolphom Ballentinom, međunarodno priznatim stručnjakom i osnivačem Centra za holističku medicinu u New Yorku.

Na isključivo sirovu prehranu inspirirala ih je prijateljica iz Amerike koja je u međuvremenu postala green chef. Naime, sirova hrana, tvrdi Darko, na ljudski organizam, ali i stanje duha, djeluje potpuno drugačije od termički obrađene. Ne bez razloga, nazivaju je superhranom jer vrlo često djeluje i kao lijek. Filozofija sirove hrane, pišu u svojoj knjizi, proizišla je iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, za čovjeka zdravije od onih kuhanih. Znanstvena istraživanja pokazuju da se određeni enzimi u sirovoj namirnici otpuštaju kad dođu u dodir sa slinom za vrijeme žvakanja. Ti isti enzimi uništavaju se ako se namirnica zagrijava iznad 45 Celzijevih stupnjeva", tvrdi Darko Jurić.

FOTO: artofrafood.hr

Iz kategorije: Vijesti