Datum objave: 09. Siječanj 2013

Stečajni upravitelj RBŠ -a opovrgava optužbe skupine bivših radnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Draško Lambaša, stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta Šibenik kojeg je grupa bivših radnika te tvrtke, na čelu s Brankom Kronjom, nedavno javno prozvala za navodne greške u stečajnom postupku i uskraćivanje radnika na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da, za razliku od njih, tvrdi da je stečajni postupak nad RBŠ – om bio uzoran i bez grešaka, a najavio je još jednu privatnu tužbu protiv Kronje. „Uvažavam interes Kronje koji u stečajnom postupku potražuje 166 000 kuna da do tog novca dođe, ali ne pristajem na laži i uvrede. Sve parnice koje je do sada vido protiv mene i RBŠ -a je izgubio“, ističe Lambaša. Po njegovim riječima točno je da nepodmirena radnička potraživanja iznose 5,5 milijuna kuna, ali najveći dio toga nisu potraživanja za plaće već za jubilarne nagrade, prijevoz i slične nepodmirene obveze prema radnicima koje su priznate u stečajnom postupku. U toj masi su samo potraživanja za plaće sedam radnika. Kronja potražuje najviše jer je riječ o razdoblju u kojem je dobio otkaz koji se kasnije pokazao nezakonitim.

"Te su tražbine u prvom isplatnom redu i bit će podmirene kada i ako RBŠ dobije sudske postupke koje vodimo u vezi s našim potraživanjima. Prema Zakonu, u stečajnom postupku se ne mogu isplaćivati sredstva ako nisu okončani postupci koje protiv RBŠ –a vode njegovi vjerovnici“, objasnio je Draško Lambaša. On tvrdi da je u provođenju stečaja itekako vodio računa o interesima radnika. "Vrlo sam zadovoljan time što je 230 radnika preuzeo novi koncesionar i svi oni uglavnom rade i dalje. Radnici koji su dobili otkaz kao višak dobili su otpremnine, isplaćene su i plaće koje su kasnile. I to sve usprkos činjenici koju stalno treba imati na umu,a to je da Remontno brodogradilište nije imalo ništa u svom vlasništvu jer se sve nalaz na pomorskom dobru, a Jadranska banka imala je hipoteku na pokretnu imovinu. U trenutku stečaja RBŠ je imao prihod 15 milijuna kuna rashode 35 milijuna kuna, dugove za dopisnose na plaće 22 milijuna kuna i 90 milijuna kuna prijavljenih tražbina“, ustvrdio je Lambaša.

Kao priznati stručnjak za pomorsko pravo opovrgnuo je i tvrdnje te skupine radnika da je propustio isknjižiti imovinu na pomorskom dobru kako je napravljeno kasnije u slučaju velikih hrvatskih brodogradilišta i zaključio je da se slučaj RBŠ –a ne može uspoređivati s njima.

Iz kategorije: Vijesti