Datum objave: 09. Siječanj 2013

Prostor TEF -a konačno očišćen od opasnog otpada i troske

Diana Ferić
Diana Ferić

Zemljište na kojem je bila Tvornica elektroda i ferolegura konačno je očišćeno od opasnog otpada zagađenog PAH – ovima, uskoro će s njega biti odvezeno i posljednjih pedesetak tisuća tona granulata koji je ostao od troske, a čelni ljudi Grada Šibenika razgovaraju s vjerovnicima – Vladom RH i INA – om o rješavanju hipoteke koju oni imaju nad tim terenom. To je sažetak današnje konferencije za novinare koju su u TEF – u održali gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović, njegov zamjenik Franko Vidović i direktor TEF –a Krešo Šakić u povodu odvoženja tog zagađenog materija koji je jedini na prostoru TEF –a okarakteriziran kao opasni otpad.

„Najvažnije je da smo mukotrpan posao čišćenja prostora TEF –a oko kojeg se, otkako je počeo svašta događalo priveli kraju i uskoro će on biti spreman za provedbu zacrtanih planova razvoja koji su ušli u Strategiju razvoja Grada Šibenika“, kazao je gradonačelnik. Franko Vidović je podsjetio kako je na tom prostoru kada je sadašnja vlast preuzela upravljanje Gradom bilo oko pola milijuna tona troske koja je odvezena, a ostale su još zanemarive količine te je ustvrdio da se nakon što je riješeno i pitanje opasnog otpada može reći da je to zemljište čisto. „Mi nikad nismo govorili da je opasna troska na prostoru TEF –a nego je bio opasan način na koji se ona obrađivala i iz nje izvlačio metal što smo čim smo preuzeli vlast obustavili. Dovršenje sanacije u prvom redu možemo zahvaliti ministru zaštite okoliša Zmajloviću koji je čim je preuzeo tu funkciju došao u TEF –a i odmah se složio s tim da Fonda za zaštitu okoliša odobri zajam TEF –a da bi se taj prostor potpuno očistio“, istaknuo je Vidović, a najavio je i da će uskoro javnosti biti predstavljena ideja uređenja obalnog dijela prostora TEF –a. Krešmir Šakić je podsjetio da je čišćenje terena počelo 2008. godine te da tada , kako je kazao, djelom zbog nestručnosti dijelom zbog zlonamjernosti nije dobro obavljan Potrošeno je 16 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša, a nije napravljeno ono što je trebalo. U mandatu nove hrvatske vlade Fond je TEF – u odobrio zajam od 7, 5 milijuna kuna za uklanjanje opasnog otpada, a taj je posao obavio drniški GIRK Kalun. Otpad je odvezen u njihova postrojenje u Drnišu i tamo je termički obrađen.

„Možemo kazati da na prostoru TEF-a više nema materijala zagađenog PAH-ovima s više od 1.000 mg/kg deklariranog kao opasni otpad.Istovremeno je napravljena karakterizacija preostalog materijala te su se potvrdile pretpostavke Uprave TEF d.d. i novim detaljnim analizama materijala je utvrđeno da je riječ o materijalu koji zadovoljava uvjetima za odlaganje na odlagalište neopasnog otpada.“, istaknuo je Šakić. Najveći dio tog preostalog otpada korisno će se upotrijebiti na Bikarcu te kod još nekih građevinskih zahvata.
Gradonačelnik Županović je dodao i kako je, po svemu sudeći, u početku u poslovima sanacije terena TEF –a bilo i nezakonitih radnji. Dio novca je plaćen, a nije namjenski utrošen pa će to vjerojatno biti predmet istrage institucija koje su za to nadležne.

Nakon što je je s atraktivnog prostora TEF –a konačno uklonjen opasni i neopasni otpad i nakon što je stavljena točka na taj ekološki problem koji je bio prerastao i u politički problem ostaje pitanje rješavanja dugova bivšeg TEF –a zbog kojih je taj teren opterećen hipotekama od čak 135 milijuna kuna. No gradonačelnik Županović tvrdi da se na tome radi i da to gradsku vlast ne brine budući da je procijenjena vrijednost terena i prije nego što je on potpuno očišćen 330 milijuna kuna. Krešo Šakić je potvrdio kako je izrađena predstečajna nagodba te da vjeruje da će dugovanje najvećeg vjerovnika, države, koja potražuje 90 milijuna kuna, biti pretvoreno u vlasnički udjel u budućem poduzeću u kojem će većinski udio imati Grad Šibenik, a da se hipoteka od 45 milijuna kuna koju ima INA može riješiti ili otkupom ili modelom zajedničkog ulaganja u buduće projekte.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3