Datum objave: 08. Siječanj 2013

STUDIJ ENERGETIKE:Isključuje li se iz projekta njegove inicijatore?

Diana Ferić
Diana Ferić

Optimistično zvuče zaključci radnog sastanka o nastavku projekta osnivanja Fakulteta energetike i zaštite okoliša u Šibeniku, održanom krajem prosinca prošle godine u Šibeniku, na kojem je šibenski gradonačelnik dr Ante Županović ugostio rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljka Perića i dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Ivana Juragu te dr. sc. Danicu Ramljak, bivšu ravnateljicu Instituta "Ruđer Bošković" koja je sada  regionalni ekspert Svjetske banke na području znanosti i inovacija, ali se na njega nadvila sjena zbog nepozivanja predstavnika Inicijativnog vijeća tog projekta, u prvom redu  njegovog inicijatora prof. Zvonka Pešića. Inicijatori tog projekta, kako smo neslužbeno doznali, imaju osjećaj da ih smišljeno iz njega  istiskuje iako u njegovom ostavrenju od početka zdušno sudjeluju i to su dali do znanja i šibenskom gradonačelniku. Na naš novinarski upit o tom sastanku i nezadovoljstvu članova Inicijativnog vijeća svojim tretmanom iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika dobili smo samo priopćenje o zaključcima sastanka, a tek  naknadno, nakon našeg inzistiranja na objašnjenju zašto na njemu nije bilo onih koji su ga inicirali i zahvaljujući kojima je ušao u Strategiju razvoja Grad Šibenika, stiglo je šturo objašnjenje koje glasi:"Iz priopćenja je jasno da se održao radni sastanak Grada sa Sveučilištem, a ne inicijativnog odbora, tako da iz sastanka nije isključen nitko nego se radilo o drugačijoj vrsti aktivnosti."  

Članovi Inicijativnog vijeća negoduju i zbog toga što je navodno Grad Šibenik kao svog predstavnika u provedbi tog projekta imenovao bivšu ravnateljicu Instituta "Ruđer Bošković"  Danicu Ramljak i tvrde da je ona u  dosadašnjem radu napravila nepopravljivu štetu Projektu i da je njezin način komuniciranja netolerantan i iritantan. Na naše novinarsko pitanje o tomu nismo dobili gradonačelnikov komentar već samo odgovor kako je Danica Ramljak na sastanku bila su svojstvu eksperta Svjetske banke što bi trebalo značiti da ona nije predstavnica Grada Šibenika u tom projektu. U svakom slučaju, ne može se prikriti da su oko projekta osnivanja Fakulteta energetike i zaštite okoliša u Šibeniku, odnosno sada dislociranog studija, i dalje na sceni razmimoilaženja i prijepori  između njegovih inicijatora, među kojima su uvaženi hrvatski znanstvenici, i Grada Šibenika te da to ugrožava sliku o tom projektu koji je šibenska javnost plebiscitarno podržala kao jedan od ključnih projekata za budućnost Šibenika. Šibenik time može samo izgubiti, možda  u korist  nekih drugih sredina  jer inicijatori sumnjaju da dosadašnji tijek događaja vodi k tomu da će taj studij postati dio zadarskog sveučilišta, a ne začetak budućeg šibenskog sveučilišta.  

Inače, u priopćenju smo doznali ohrabrujuće informacije koje govore u prilog tomu da bi taj studij mogao biti pokrenut sljedeće akademske godine, kako je i planirano.  "Gradonačelnik Županović intenzivno radi na prenamjeni prostora bivše vojarne Palacine za potrebe dislociranog Studija energetike i zaštite okoliša u Šibeniku, a dok traju pripreme za prenamjenu prostora bivše vojarne Palacine gradonačelnik se obvezao  pronaći adekvatan privremeni prostor u gradu kako bi nastava na dislociranom studiju, koji Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković namjeravaju pokrenuti s partnerskim institucijama, započela što skorije.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš na spomenutom sastanku je predložio formiranje operativnih skupina  koje će voditi projekt i koje bi se sastojale od predstavnika Grada, Županije i Sveučilišta. Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić  upoznao je prisutne s  procesom  i načelnim rezultatima pripremljenog programa budućeg studija u Šibeniku. Dr. sc. Danica Ramljak osvrnula se na mogućnosti financiranja studija iz strukturnih fondova EU te Fonda Svjetske banke i Europske komisije koji se nalazi u pripremi, a u čijoj izradi i koordinaciji gospođa Ramljak aktivno sudjeluje kao regionalni ekspert. Očekuje se da će to biti fond iz kojeg će Hrvatska povući sredstva za obrazovanje, znanost i inovacije. Doznali smo i kako na tom projektu od strateške važnosti za Šibenik i Šibensko – kninsku županiju surađuju gradska i županijska vlast te da je sa svim koracima, kao i rezultatima održanog sastanka, upoznat je i župan Goran Pauk koji inicijativi pruža punu podršku", stoji u priopćenju.

Iz kategorije: Vijesti