Datum objave: 03. Siječanj 2013

Incidenti u Kninu:Razbijen izlog "Prosvjete" i oštećene grobnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac osudila je razbijanje izloga Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" koje se dogodilo prvoga dana nove godine, piše kninski portal Huknet.
" Svakako osuđujem ovaj čin, no on ne utječe na suživot u Kninu koji uspješno gradimo godinama i koji može biti primjer ostalim sredinama. Ovdje je riječ o izoliranom pojedinačnom činu, pretpostavljam nekog neodgojenog i alkoholiziranog maloljetnika, ali to nikako nije pokazatelj prisutne međunacionalne netrpeljivosti u gradu. Dapače, u Kninu nema međunacionalnih incidenata te je svima koji poznaju situaciju u gradu poznato da građani Knina hrvatske i srpske nacionalnosti zajedno idu u školu, zajedno studiraju, rade i druže se te da među njima nema nikakve segregacije, a kamoli netrpeljivosti i mržnje", poručila je kninska gradonačelnica.

Nepoznati počinitelj je 1. siječnja  kamenom razbio izlog Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Kninu. Iz Policije nije stiglo nikakvo službeno izvješće, a o incidentu nas je obavijestio predsjednik kninske Prosvjete Dragoljub Čupković.
- Naravno, nazvali smo policiju i oni su konstatirali da nije pričinjena velika šteta. Kao odgovorni ljudi zaključujemo da materijalna šteta nije presudna, ali nematerijalna šteta je ogromna i nesaglediva jer je odaslana opasna poruka. A to nije prvi put. Svake godine jednom ili dvaput budu porazbijana stakla ove ugledne ustanove koja njeguje zajedništvo, multietičnost i obrazovanje – konsterniran je predsjednik Prosvjete Dragoljub Čupković koji tvrdi da je u pitanju klasična mržnja.
- Volim stvari nazvati pravim imenom. Ovo je klasičan primjer međunacionalne netrpeljivosti i mržnje. Ne daj Bože da se takvo nešto dogodilo nekoj od udruga s drugačijim nacionalnim predznakom. Tko sve onda ne bi bio upoznat s tim – pita se Čupković koji predlaže da se u blizini Prosvjete instaliraju nadzorne video kamere, a gradsku vlast poziva da osudi ovakve pojave.
Policija je danas priopćila i da su nepoznati vandali jučer, 2. siječnja divljali na kninskom Gradskom groblju te su oštetili nekoliko grobnica.

FOTO: Huknet
-- 

Iz kategorije: Vijesti