Datum objave: 12. Svibanj 2011

Petogodišnji Franko vozi karting i pod temperaturom

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Petogodišnji genijalac Franko Škugor unatoč virozi i povišenoj temperaturi odvozio je karting utrku na slovenskoj stazi Raceland u Krškom i završio na četvrtom mjestu u Sportstil kupu, odnosno trećem mjestu u Cro cupu u sklopu Otvorenog memorijalnog kupa Antuna Želje Martinovića. Teško je reći što više iznenađuje: Frankovi uspjesi, njegove godine ili neopisiva upornost i volja koja ga tjera da bolestan vozi utrke. Malog pilota, člana Karting kluba Šibenik i njegovog oca Hrvoja Škugora upoznali smo prilikom postavljanja spomen ploče poginulim braniteljima na Velebitu, kada je mali Franko bez straha nekoliko puta uzastopce sjedao u helikopter i pravio društvo prestravljenim novinarima prilikom leta do odredišta.

Tate kao treneri, mehaničari i vozači

Očito je da se Franko ne boji ni visine ni brzine, a zašto baš karting objasnio nam je tata Hrvoje: „U prosincu prošle godine odveo sam ga na poligon na Šubićevcu gdje se održavala karting škola za djecu. Odradio je teorijski dio nastave, prošao obuku i dobio diplomu o završenoj karting školi. Primijetili smo da mu se taj sport jako svidio pa smo krajem veljače uz pomoć Auto karting kluba Podravina i gospodina Mladena Momčilovića nabavili aute za tekuću sezonu i krenuli trenirati“, govori Hrvoje Škugor, koji je od tog trenutka Franku osim oca postao i trener, mehaničar, vozač te moralna podrška.Uz petogodišnjeg Franka u karting sportu ističe se i desetogodišnji Luka Blaće čiji otac Stipe zajedno sa tatom Škugorom sudjeluje u organizaciji treninga, odlaska na natjecanja i naravno, financiranja ovog nimalo jeftinog sporta. „Sve radimo sami, s obzirom da u Šibeniku ne postoji kvalitetna karting staza, treniramo u Novom Marofu i na lokaciji blizu Zadra. Auto karting klub Šibenik pomaže koliko može, ali svu opremu nabavljamo sami. Karting sport podrazumijeva stroga pravila, sva oprema mora biti licencirana pa kombinezone, cipelice, štitnike i ovratnike nabavljamo u specijaliziranim dućanima u Zagrebu ili Sloveniji, dok nam kombi za odlazak na natjecanja ustupa škola košarke Dražen Petrović“, govori Hrvoje Škugor kojeg do kraja sezone čeka još nekoliko odlazaka na natjecanja u Sloveniju i Italiju.

U kartingu rastura, a još vozi bicikl sa pomoćnim kolima

Iako Franko vozi u kategoriji 1 mini 50 SP namijenjenoj uzrastu od 5 do 9 godina, često se na stazi nađe i sa punoljetnim protivnicima koji ga nemilosrdno izguraju sa staze. „Jednom su mi se noge odsjekle kad se pojavio s hematomima po nogama. Pitao sam ga želi li da odemo kući, ali on nije htio; natjerao me da ostanemo na stazi. Isto je bilo i na ovom natjecanju u Sloveniji, kad smo mu jedva spustili temperaturu da može odvoziti kvalifikacije. Srećom da na stazama stalno uskaču mame sa ibuprofenima i vitaminima“.Unatoč „škipu“ pehara koje je Franko donio kući i ponosom kojim je ispunio cijelu obitelj, tata Hrvoje ističe da nikad neće sina prisiljavati na nastavak bavljenja ovim sportom ukoliko on to ne želi. „Njemu je ovo sve velika igra. Nije zaluđen karting sportom, i dalje se normalno igra, ide u vrtić. Fascinantno je da još ne zna voziti bicikl bez pomoćnih kola, a u kartingu se za njim praši. Radi se o ozbiljnom sportu koji sa sobom povlači puno odgovornosti i poštivanja pravila. Natjecanja su ekstremno naporna, vozi se po cijeli dan, a Franko tempo podnosi bolje od mene“ smije se Hrvoje i dodaje da ih mama Škugor podržava, iako je često zabrinuta i svjesna da se radi o jako opasnom sportu. I devetogodišnja kćer Karla bavi se sportom, iako trenira nešto pitomije- plivanje. Hrvoje priznaje da je Franko ljubav prema auto moto sportu vjerojatno naslijedio od njega s obzirom da je i sam bajker te pasionirani obožavatelj brzine, motora i automobila. Zaključuje kako je karting sport orijentiran na sjever Hrvatske dok je u Dalmaciji potpuno zamro, kronično nedostaje karting staza i sredstava za populariziranje ovog sporta. Možemo zaključiti da je mali Franko Škugor još jedan primjer kako šibenski sportaši postižu izvanredne rezultate u nemogućim uvjetima, a formula za uspjeh je očito beskrajna roditeljska ljubav i podrška malo dobrih ljudi. 

Iz kategorije: Sport