Datum objave: 20. Veljača 2024

Saudijska Arabija stvara svoju veslačku ekipu, a pripremaju se i treniraju u Skradinu

Diana Ferić
Diana Ferić

U Skradinu, gdje se nerijetko za velika natjecanja pripremaju i slavna braća Sinković, ovih dana treniraju veslači iz Saudijske Arabije, javlja HRT.

Saudijska Arabija u budućnosti želi biti domaćin Olimpijskih igara pa znatna sredstva ulaže u mnoge sportove, među njima i veslanje.

Jamajka je na Zimskim Olimpijskim igrama imala bob reprezentaciju, a Saudijska Arabija stvara veslačku ekipu. Na posljednjim Igrama, u Tokiju, prvi su put imali predstavnika. 

- Većina reprezentacije počela je veslati prije dvije godine. Tada smo imali samo tri veslača, a sada ih imamo oko 13, rekao je reprezentativac Talal Alakeel.

U gradiću na Krki pripremaju se za azijske olimpijske kvalifikacije, a dugoročni je cilj imati ozbiljnu reprezentaciju 2036., kada bi mogli biti domaćini Igara. 

- Uvjeti za veslanje su izvrsni. Uživamo na pripremama, preveslamo mnogo kilometara, istaknuo je trener Matthew Tarrant.

Na skradinskoj stazi vodi ih višestruki britanski osvajač medalja.

- Prošao sam mnoge pripreme s reprezentacijom Velike Britanije, ali nigdje nije bilo kao ovdje. Na većini staza uvjeti se stalno mijenjaju, a ovdje su već tjedan dana isti, dodao je Tarrant.

 Saudijska Arabija nema ni rijeke, ni jezera, a u nafti na kojoj 'leže' veslati je, ipak, teže.

- Većina ovih momaka trenira na umjetnom jezeru dugom 1900 metara i širokom 300 metara, koje se nalazi uz obalu Crvenog mora, objasnio je trener.

U zemlji, u kojoj do prije pet godina nije postojao veslački savez, danas se mnogo ulaže u taj sport.

- Mnogo toga ne ide nam na ruku, ali ljudi u našem veslačkom savezu imaju veliku strast i viziju. I to što smo došli ovamo s 12 veslača za nas je velik uspjeh.

A da im ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka, brine se Osječanin koji je u ovom gradu osnovao veslački klub.- Njihov dolazak ovdje je bio relativno nenadan nama. Mi smo se potrudili da im pružimo što god možemo i pomažemo koliko možemo. Organizirali smo im u kulturnom centru ergometre, organizirali smo čamce, rekao je tajnik Veslačkog kluba Skradin 2000 Dražen Sudić

Uz Saudijce, u Skradinu se trenutno priprema 70-ak veslača. Zato im je želja sagraditi hangar i stvoriti - veslačku oazu. 

Iz kategorije: Sport