Datum objave: 20. Rujan 2023

UPRI KRKA / VK Krka priopćio detalje o natjecanju na balkanskom prvenstvu na kojem je sudjelovalo 6 krkaša

Diana Ferić
Diana Ferić

Proteklog vikenda 6 mladića iz VK „KRKA“, pod vodstvom trenera Milana Radečića, nastupalo je u dresu nacionalne izborne vrste na Balkan Rowing Championships održanom u predgrađu Bukurešta - gradu Pantelimon u Rumunjskoj, priopćili su iz VK „Krka”

Naši momci nastupali su u tri kombinirane posade s veslačima iz Pule, Osijeka i Dubrovnika. Ovo natjecanje svi će pamtiti po izvrsnoj organizaciji; maštovitom otvaranju u impresivnom ambijentu, činu proglašenja najboljih, a neki od natjecatelja još i jer su se iz Rumunjske vratili s medaljama”, kažu u VK Krka.

Najuspješnija hrvatska posada bila je četverac na pariće mlađih juniora u sastavu Vito Šutalo („Neptun“ Dubrovnik) + Krkaši Marko Martinović, Franko Dobra i Jakov Slavica. Od lipnja ove godine kada su formirani pobijedili su oba dana regate na Bledu, pokazali se kao tvrd orah znatno jačim i iskusnijim posadama na Svjetskom prvenstvu u Parizu u kolovozu, a onda su kao krunu ovogodišnjih nastupa zaslužili srebro na Prvenstvu Balkana. U Pantelimonu nije im bilo ni malo lako!

U utrci je nastupalo 7 posada: Turci su u svoju posadu uključili sve najbolje što uopće imaju među mlađim juniorima – skulerima, Rumunji su kao domaćini bili posebno motivirani, a o intenzivnom radu s mladima u Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji da se i ne priča. Sedma posada, posada iz Sjeverne Makedonije u takvoj konkurenciji nije imala niti malo šanse! Oba dana Natjecanja bilo je jakog vjetra i poprilično valova koji su podjednako smetali svima. Tijekom utrke posade su se izmjenjivale u vodstvu, da bi se u zadnjih 500 metara izdvojili favorizirani mladići iz Turske, a Srbi i Bugari su bili ponešto zaostali iza Rumunja, Hrvata i Grka. U posljednjih 100 metara posada domaćina, pod pritiskom konkurencije i umora, radi uzastopne tehničke greške, a naši i Grci se za drugo mjesto bore do zadnjeg centimetra. Na kraju Turska prva, a Hrvatska druga s jednom desetinkom prednosti ispred Grčke! Čestitamo Viti i društvu, kao i tvorcu posade - treneru Mimi, na zasluženoj medalji!”, otkricaju detalje natjecanja.

U dvojcu na pariće veslali su Bartol Medić („Krka“) i Karlo Paunović („Iktus“ Osijek). Veslali su sasvim dobro, ali za velike-male dvije sekunde bili su prekratki za medaljom, tj. zauzeli su četvrto mjesto. Nakon utrke Bartol se požalio da mu nešto nije bilo u redu s desnim veslom, ali bilo je kasno za bilo što popraviti. Ova posada imala je potencijala za željenu medalju, da su bili više zajedno možda bi se naše i njihove želje i ostvarile, ali stjecajem okolnosti našli su se zajedno u čamcu tek neposredno prije odlaska u Pantelimon!

Treća hrvatska posada bila je ona od koje smo najviše očekivali - juniorski četverac bez kormilara u sastavu Adrian Mačina i Fabio Peruško (oba „Istra“ Pula), te Nikola Knežić i Vito Jakoliš (Krkaši).

Jednostavno rečeno nisu se snašli na uzburkanoj vodi jezera Lacul! Drugog objašnjenja nemamo jer se radi o momcima koji su se nedavno na SP u Parizu pokazali kao vrlo brza i kvalitetna momčad. Šteta, po normalnim okolnostima (čitaj: bonaca) zasigurno bi se borili za medalju, a ovako su bili peti.”, ističu u VK Krka.

Iduće godine BRCh bi se trebao održati u Grčkoj. Nadamo se još boljim plasmanima šibenskih momaka, a možda i cura. Vjeru da se može daje nam podatak iz Krkine povijesti, točnije iz 1980. godine kada su Krkaši Branko Marić i Robert Baljkas u dvojcu na pariće za juniore, na Prvenstvu održanom u Splitu, nadmoćno „pregazili“ konkurenciju!

Iz kategorije: Sport