Datum objave: 10. Svibanj 2023

ZLATNI FRANKO DOBRA / U pet godina veslanja osvojio tridesetak medalja, a dnevno trenira 6 sati!

Diana Ferić
Diana Ferić

Petnaestogodišnji Franko Dobra, član VK Krka ostvario je najbolji plasman među mladim šibenskim krkašima u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske, koja je prije nekoliko dana nastupila na „2023 Munich International Junior Regatta“, jednom od četiri najjača veslačka natjecanja u Europi namijenjena upravo juniorima i mlađim juniorima. To je natjecanje poznato i pod nazivom „juniorski Lucern“ jer medaljaši u malim disciplinama s ove regate su finalisti, a često i osvajači medalja na juniorskim svjetskim prvenstvima.

Franko je drugog dana natjecanja, u vrlo oštroj konkurenciji, pobijedio u svojoj skupini mlađih juniora-skifista na čemu mu zaista valja čestitati. No to je samo jedna u nizu medalja koje je donio svom klubu i gradu. Bio je to dovoljan razlog za kratki razgovor s tim uzornim i uspješnim mladićem koji pohađa 1. razred Industrijsko – obrtničke škole u Šibeniku i koji dnevno trenira čak šest sati.

Jesi li očekivao zlato u Münchenu i kako si se osjećao kada su bio prvi?
Potajno sam se nadao zlatu s obzirom na intenzivne i teške treninge kroz koje prolazim i naravno da sam bio sretan kad sam osvojio zlatnu medalju.
-Kako si se i koliko pripremao za to natjecanje. Imao si, možemo reći, čast biti dio hrvatske reprezentacije. Kako su reagirali tvoji kolege, a kako konkurenti?
Bili su to svakodnevni treninzi po dva puta dnevno (veslanje, ergometar, teretana, trčanje...Bio sam sretan i ponosan kad sam dobio poziv za hrvatsku reprezentaciju, što je cilj svakog mladog sportaša.
Kolege iz kluba i reprezentacije su me podržavale, a konkurenti iz drugih država su mi čestitali na osvojenoj medalji.

- Koliko se godina baviš veslanjem i zašto si odabrao baš taj sport?
Veslanjem se bavim pet godina, a veslanje kao sport sam odabrao zbog raznovrsnosti i dinamike samog sporta i zbog toga što volim more.
-Koliko dnevno treniraš i je li riječ o velikom odricanju? Kako izgleda jedan tvoj dan?
Dnevno treniram dva puta po tri sata i naravno da ovaj sport zahtjeva velika odricanja. Ustajem svako jutro u pet sati, odradim trening zatim odem u školu, kad dođem iz škole odmaram se i učim.. Poslijepodne odradim još jedan trening od 18 do 21 sat. Malo mi ostane vremena za moje aktivnosti.
-Kako te treninge spajaš sa školskim obvezama? Izlaziš li s društvom ili si frik kada je riječ o veslanju i posvećenosti tom sportu?
Nastojim uskladiti sport i školu, ali bi volio kad bi profesori u školi imali više razumijevanja za moje sportske obaveze, pogotovo sad kad sam u reprezentaciji. Vikendom izađem s društvom u kino ili do grada.

-Koliko si medalja do sada osvojio?
Do sad sam osvojio tridesetak medalja, a najdraže su mi dva zlata s Croatia open međunarodne regate i zlato s regate u Münchenu .
- Kakvi su ti planovi i gdje se vidiš za pet - šest godina?
Moj plan je da se nastavim baviti sportom, da upišem fakultet, te da i dalje osvajam medalje za hrvatsku reprezentaciju i svoj veslački klub Krka.

Iz kategorije: Sport