Datum objave: 19. Listopad 2022

SVJETSKO PRVENSTVO U JEDRENJU / Jedriličarski klub „Val” u Rogoznici organizira Svjetsko prvenstvo u IOM jedrenju. Dolazi 76 jedriličara iz 24 zemlje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Jedriličarski klub „Val” iz Šibenika organizira u Rogoznici od 27. listopada, do 4. studenoga Svjetskog prvenstva u jedrenju za klasu IOM, radio upravljanim jedrilicama duljine trupa od jednog metra, na kojem će sudjelovati 76 jedriličara iz 24 države s pet kontinenata, Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Azije. Reprezentacija Hrvatske s 10 jedriličara bit će jedna od brojnijih zahvaljujući izvrsnim rezultatima naših na prethodnim europskim i svjetskim prvenstvima. Uz hrvatske jedriličare za medalje će konkurirati jake ekipe Velike Britanije, Francuske i SAD-a te uvijek jaki Španjolci, Australci i Novozelanđani.

Kod klase IOM, iako je riječ o vrlo malim jedrilicama, vrijede sva jednaka pravila kao i za jedrilice u kojima se jedri na Olimpijskim igrama, regatama krstaša i America's Cupu, samo što u ovom slučaju kormilari stoje na kopnu. Regatna polja potpuno su jednaka onima na kojima jedre i velike jedrilice, a poštivanje pravila u nekim slučajevima nadgleda čak i više sudaca nego kad su u pitanju ostale regate. Ova klasa nema propisane gornje granice snage vjetra po kojoj se više ne bi smjelo jedriti.

U  klasi IOM vrhunski hrvatski jedriličari su Tonči Stipanović i Filip Jurišić, dok je u globalnim okvirima najpoznatiji Ken Read, aktualni CEO vodećeg svjetskog jedrara North Sailsa i višestruki pobjednik Volvo Ocean Racea te talijanski pomorski arhitekt Giovanni Ceccarelli.

Iz kategorije: Sport