Datum objave: 07. Studeni 2021

MIODRAG RAŽNATOVIĆ : Dražen Petrović neusporedivo je bolji od svih koji su igrali i koji će ikada igrati

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Miodrag Ražnatović Miško, europski košarkaški menadžer koji se brine o karijerama velikog broja košarkaša, među kojima su Hrvati Dario Šarić, Ivica Zubac i Ante Žižić, postao je svjetski poznat nakon što je Nikola Jokić, kojeg je otkrio kao klinca u Vojvodini i igrački stasao u njegovu klubu Mega Basket, postao najkorisniji igrač NBA lige (MVP). U razgovoru za tportal objasnio nam je tajnu svog uspjeha , a neka od pitanja odnosila se se na Dražena Petrovića i Darija Šarića:

 

...O Draženu

 

 Tko su za vas najbolji košarkaši svih vremena s područja bivše Jugoslavije?

To mi je najlakše pitanje. Dražen Petrović neusporedivo je bolji od svih koji su igrali i koji će ikada igrati. I dandanas, kada pogledam njegove utakmice, iznova se oduševim! Drugi na toj listi po meni bi bio Nikola Jokić, a treći prijeti da postane Luka Dončić.

Koliko je po vašem mišljenju stvarno dobar Luka Dončić, kojeg neki već sada smatraju najboljim europskim igračem u NBA ligi svih vremena s obzirom na njegove godine?

On je izuzetan i ne treba smetnuti s uma to da ima samo 22 godine. Jednostavno, posjeduje talent koji se rijetko viđa i koji nam demonstrira svaku večer.

Oni koji su igrali i aktivno pratili košarku 80-ih govore da se nikada više neće roditi igrači kao što su Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa i drugi, a danas s područja bivše države u NBA ligi igraju Luka Dončić i Nikola Jokić te već sada spadaju među pet najboljih na svijetu. Koliko se razlikuje košarka tada i danas?

Ogromna je razlika jer igrači koji danas igraju imaju znatno veću šansu za uspjeh u NBA ligi nego oni ranije. Jednostavno, u to vrijeme Europljani su smatrani igračima drugog reda i morali su proći baš trnovit put. Danas u NBA ligi znaju da iz Europe dolaze sjajni igrači i dobivaju šansu bez predrasuda.

 ...O Dariju Šariću

Kada je Dario Šarić iz Cibone odlazio u turski Anadolu Efes kod Dude Ivkovića, mnogi su govorili da bi mogao postati hrvatska verzija Dejana Bodiroge zbog svoje kreacije i ideje. No igrao je većinom četvorku, a u posljednje vrijeme u Phoenixu većinu minuta igra na poziciji centra. Koliko ste zadovoljni time kako se razvijala Šarićeva karijera?

Košarka se promijenila ili, da tako kažem, smanjila. Klasični centri gotovo da nestaju, a na poziciji četiri sve više igraju snažni momci od 200 centimetara, oni koji su zapravo bili pozicije tri. To je jednostavno trend, a vidite da sada i Nemanja Bjelica, koji je baš sličan Dariju, igra na poziciji pet u Golden State Warriorsima. Jednostavno su to novi trendovi u košarci, a doveli su i do promjene Darijeve pozicije, tako da slobodno možemo reći da nema nikakvog problema kod Šarića.

Što vam je najteže raditi u menadžerskom poslu i što vam danas najteže pada u poslu s igračima?

Doslovno, jedna jedina stvar teško mi pada. A to je kada igraču nađem posao, koji daleko nadilazi njegovu tržišnu vrijednost i smatra se poslom iz snova, do kojeg sam jako teško došao te onda moram njega uvjeravati da taj isti posao i prihvati... To me na neki način izluđuje.

Više na tportal

 

 

Iz kategorije: Sport