Datum objave: 21. Prosinac 2020

ŠIBENČANIN ARIJAN ADEMI NOGOMETAŠ GODINE / Za njega nema mjesta u hrvatskoj reprezentaciji, a nogometni kapetani ga u anketi proglasili najboljim nogometašem

Diana Ferić
Diana Ferić

Arijan Ademi, Dinamov vezni igrač, koji nekim izbornicima nije bio dovoljno dobar za reprezentaciju Hrvatske proglašen je najboljim nogometašem godine u anketi koju je tportal proveo među nogometnim kapetanima 18. godinu zaredom

Naslov najboljeg igrača Hrvatski Telekom Prve lige Arijan Ademi ponio je sa 66 bodova, 20 više od drugoplasiranog Mije Caktaša. Danas već tradicionalnu anketu tportal.hr je proveo među svim kapetanima klubova Hrvatski Telekom Prve lige, a najbolji igrač odabran je temeljem zbroja njihovih glasova.

Svaki kapetan izabrao je pet igrača za koje smatra da su pokazali najviše na terenu u 2020. godini. Prvom, odnosno najboljem, dodjeljivali su po deset, a petom po dva boda. Zbrajanjem bodova najbolji igrač Hrvatski Telekom Prve lige postao je veznjak Dinama Arijan Ademi, koji je od mogućih 100 osvojio 66 boda, dok je prvi pratitelj bio Hajdukov kapetan Mijo Caktaš, prenosimo s tportala.

'Nagrada Kapetani biraju ubraja se u najvažnija sportska priznanja u Hrvatskoj. Ponosni smo na njezinu višegodišnju tradiciju, a najboljeg igrača Hrvatski Telekom Prve lige biramo već 18. put. Dodjeljivanjem nagrade i u ovim izazovnim i teškim vremenima, tportal daje još jaču podršku sportu i sportašima. Tportal se ubraja u vodeće news portale u Hrvatskoj, a sportski sadržaj će nam i u budućnosti biti jednako važan kao i dosad', poručila je glavna urednica tportala Danijela Jozić.

Ovom prilikom je zahvalila uredniku rubrike Sport na tportalu Vladimiru Radičeviću te novinaru i idejnom začetniku projekta Kapetani biraju Silviju Škrlecu.

Trofej pobjedniku predao je idejni začetnik ove akcije, Silvijo Škrlec. Doduše, u bitno drugačijim uvjetima nego prijašnjih godina, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama. Naime, umjesto uobičajene promocije, pred novinarima, trofej za najboljeg nogometaša 2020. godine, ovog smo puta pobjedniku, Arijanu Ademiju, predali u prostorijama GNK Dinama, kako nikoga ne bi izlagali eventualnom riziku.

Prije nego se Ademi zahvalio na glasovima, podsjetili smo ga da su taj naslov osvajali i Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Sammir, Leon Benko, Andrej Kramarić, Marin Tomasov, Franko Andrijašević, El Arabi Hilal Soudani, Dani Olmo, Bruno Petković. Sve redom hrvatski reprezentativci, ali nažalost Ademi prijašnjim hrvatskim izbornicima očito nije bio dovoljno dobar pa je 2014. nakon niza poziva ipak prihvatio poziv reprezentacije Sjeverne Makedonije, države od kuda je njegova obitelj došla u Šibenik.

‘Mislim da nema veće časti i zadovoljstva nego kada te za najboljeg izaberu osobe koje se bave istim poslom kao i ti. I zato će ovaj trofej 'Kapetani biraju' nositi posebno mjesto u mojoj karijeri. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom izboru kao i mojim suigračima bez kojih ovo ne bi bilo moguće. HT Prva liga je često podcijenjena u javnosti ali ovdje se zaista igra dobar nogomet. Da je infrastruktura bolja, utakmice hrvatskih prvoligaša ne bi puno zaostajale za onime što redovito gledamo na televiziji iz zapadne Europe', izjavio je 29-godišnji Ademi prilikom preuzimanja nagrade tportala, ali i najavio uzbudljivu 2021. godinu.

'Unatoč globalnoj epidemiološkoj krizi, ovo je ipak bila jedna sjajna godina u kojoj sam ostvario sjajne rezultate s Dinamom i reprezentacijom Sjeverne Makedonije. Na meni je da nastavim istim putem. U hrvatskom prvenstvu,potom i u Europa ligi gdje nas čekaju dvije teške utakmice s Krasnodarom te na Euru sljedećeg ljeta na kojem ću po prvi puta sudjelovati sa Sjevernom Makedonijom. Isto tako, velika mi je želja da sve te utakmice konačno budu pred publikom. Svim čitateljima tportala želim svako dobro povodom predstojećih blagdana te sretnu i uspješnu Novu godinu'.

Arijan Ademi pobjednik je 18. izbora, a prošle godine kapetani Hrvatski Telekom Prve lige najboljim nogometašem proglasili su Brunu Petkovića. Nogomet je počeo igrati u mlađim uzrastima Šibenika, a 2007. godine je zaigrao za seniorski sastav. Nakon Šibenika, s kojim je igrao u završnici hrvatskog nogometnog kupa 2010. godine i gdje je bio standardni prvotimac te najmlađi kapetan kluba u povijesti[1], Arijan Ademi je 28. svibnja 2010. prešao u Dinamo Zagreb.[2]

U siječnju 2012. godine odlazi na posudbu u Lokomotivu Zagreb, ali je u lipnju 2012. godine vraćen u Dinamo.

Dana 22. studenoga 2015. godine, Ademi dobio je četiri godine suspenzije zbog dopinga nakon što je objavljeno da je pao na doping testu nakon utakmice Lige prvaka gdje je Dinamo s 2:1 pobijedio londonski Arsenal16. rujna 2015. godine. Trener Dinama Zoran Mamić izjavio je da će se klub žaliti. Nakon što je UEFA odbila žalbu Dinamo se žalio Međunarodnom športskom sudu u Lausanni koji mu je 24. ožujka 2017. godine prepolovio kaznu na 2 godine. Svoju prvu utakmicu nakon isteka suspenzije odigrao je 14. listopada 2017. godine na Maksimiru protiv Osijeka (1:1) nakon što je u 53. minuti zamijenio Domagoja Antolića.

Ademi je član nogometne reprezentacije Sjeverne Makedonije.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz kategorije: Sport