Datum objave: 09. Studeni 2020

XIII. KUP KOŠARKE U KOLICIMA / Odlični košarkaši KKI "Vodice" izgubili u polufinalu Kupa od KKI "Split" spektakularnim košem Pere Sunare sa zvukom sirene

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Spektakularnim košem Pere Sunare postignutim sa zvukom sirene KK "Split" pobijedio je u polufinalu XIII. kupa Dubravke Cilige Hrvatskog saveza košarke u kolicima koji se održava u Zagrebu. U polufinale su se plasirali KKI "Vodice", KKI "Split", KKI "Zagreb" i KKI "Brod" iz Slavonskog Broda. Odlični Vodičani bili su među favoritima, a Splićani su ugodno iznenađenje turnira. Njihov klub nema veliko iskustvo jer je osnovan tek 2018. godine, ali su se dobro pripremili i zaigrali jako dobru košarku, a u polufinalu su pobijedili i iskusne "Vodice" u napetoj utakmici koju je Pero Sunara okončao NBA košem.  
KKI "Vodice" klub je s dugom tradicijom, jedan je od osnivača Hrvatskog saveza košarke u kolicima 2007. godine i favorit je na svim natjecanjima košarke u kolicima. S druge stzrane Splićani su bili gotovo autsajderi koji su se do polufinala uspjeli probiti do polufinala Kupa. Pokazali su se jakim protivnikom, a pratila ih je i sportska sreća pa su priredili najveće iznenađenje Kupa pobjedom nad "Vodicama".

Evo kako je Pero Sunara, tricom sa zvukom sirene odveo KKI "Split" u Finale Kupa košarke u kolicima:   

Košarka u kolicima je invalidski sport, za osobe koje imaju minimalnu povredu (da se ne mogu baviti validnim sportom), oštećenja kralježnice i donjih dijelova ekstremititeta tijela (paraplegija, parapareza, paraliza i sl.). Norme i pravila natjecanja propisane su od strane Svjetske košarkaške federacije za invalide (IWBF), a igra se isključivo vozeći se i kretajući se u invalidskim sportskim kolicima po parketu, teren i visina koša su standardni (kao u validnoj košarci).
U Hrvatskoj je za vrijeme bivše Jugoslavije postojao jedan klub, i to u Zagrebu. Poslije Domovinskog rata u Hrvatskoj broj invalida je znatno porastao što je doprinijelo osnivanju novih klubova (u Slavonskom Brodu i u Vodicama). Tako se uz dogovor postojeća tri kluba počela igrati i Hrvatska liga košarke u kolicima. Prvo državno prvenstvo odigrano je 2005. Prvi hrvatski Kup košarke u kolicima odigran je 2008. godine u Varaždinu.
Tako je na inicijativu osnivača, 3 postojeća košarkaška kluba: KKI”Brod” iz Slavonskog Broda, KK”Stela” iz Zagreba. KKI “Vodice” iz Vodica,osnovan i Hrvatski savez košarke u kolicima (HSKUK ) 25. rujna 2007. godine. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 8 klubova ( Zagreb,Slavonski Brod, Vodice, Zadar, Koprivnica, Varaždin). Svi klubovi igraju Hrvatsku ligu i Hrvatski Kup košarke u kolicima, te sudjeluju i na raznim međunarodnim natjecanjima.

 

 

Video

Iz kategorije: Sport

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3