Datum objave: 02. Studeni 2016

Klub Šibenčana stao u obranu nogometaša: Schifo nije otirač, Schifo je gospodin i još uvijek korektan stoper

Šibenik News
Šibenik News

Klub Šibenčana podržao je svog sugrađanina kako u Šibeniku, tako i u Zagrebu, šibenskog nogometaša Gordona Schildenfelda čiji klub, Dinamo Zagreb večeras gostuje kod Seville. Riječ je utakmici četvrtog kola Lige prvaka, a u obranu Schile Klub Šibenčana stao je podržavajući nogometaševu odluku da ne razgovara s medijima zbog odnosa koji imaju prema njemu posljednjih mjeseci.

 

Klub Šibenčana smatra se i neslužbenim Klubom Schildenfelda, a svoju podršku objavili su na društvenoj mreži Facebook u kojoj stoji:

 

Obezvrjeđivanje Gordona kulminiralo je tijekom aktualne natjecateljske sezone, gdje se nakon gotovo svake utakmice na njega svaljuje krivnja za loša, ponekad i vrlo loša izdanja Dinamove obrane. Slažemo se pritom da Schifo ove sezone ne igra na svojoj najboljoj razini i nije imun na pogreške, ali nepobitna je činjenica da je s ostatkom stopera prečesto ostavljen na streljani, što suparnika, što populističkih članaka domaćih novinara. Pored često tragikomičnih izdanja bočnih igrača, pogotovo u susretima Lige prvaka, i veznjaka koji, karikiramo, "ničije" lopte osvoje u valjda 13 posto slučajeva protiv iole snažnijih suparnika, Dinamovi stoperi bi morali biti "supermeni" kako bi ostavili odličan dojam.

 

Nećemo ovom prilikom ulaziti u detaljniju analizu, definitivno nisu pomogle niti neke početničke greške vratara, ali ono što najviše bode u oči je bespotrebno glorificiranje Filipa Benkovića preko Schildenfeldovih leđa. Mladom Filipu želimo da izraste u vrhunskog stopera, ali preko terena, ne preko novinskih stupaca, jer dalek je put od njegovog talenta do igrača. Međutim, "najugodnijim iznenađenjem sezone" ne može se nazvati člana ovako neuvjerljive zadnje linije Modrih, na način da se nakon svake loše utakmice krivnja svaljuje na, eto, Gordona Schildenfelda.

 

"Odličnu sezonu" Benkovića pravda se i njegovim dobrim napadački učinkom (dva gola i dvije asistencije, sve u HNL-u), no po toj logici, iako je ofenziva sekundarni smisao stopera, velike kredite zaslužuje i Schifo. Od asistencije i nekoliko spuštenih lopti kojima je najzaslužniji za ulazak Dinama u Ligu prvaka preko Salzburga, do činjenice da je i protiv Juventusa, primjerice, stvorio više problema obrani talijanskog prvaka nego valjda svi ofenzivci na tom susretu, ali i asistirao baš Benkoviću za spašavanje boda protiv Slaven Belupa. No, ističemo, ne smatramo napadački učinak primarnim za ocjenu dojma stopera.

 

Tvrdimo, i spremni smo upriličiti analizu utakmica u prostorijama Kluba Šibenčana (ukoliko nam netko ustupi tehničku opremu :) ), da je toliko glorificirani Benković ove sezone izravni krivac za jednak broj pogodaka kao i medijski "iscipelareni" Schifo, ne uključujući još nedosuđene naivno skrivljene jedanaesterce Benkovića (Salzburg, Rijeka,...), od kojih je onaj protiv Red Bulla mogao učiniti Dinamovu sezonu znatno manje uspješnom.

 

Nije pritom namjera nikog obezvrjeđivati niti abolirati Schifu učinjenih grešaka, već ukazati na potrebu stavljanja Schife u ispravan kontekst kritika sportskih novinara.

 

"Ne može više tako", izjavio je Gordon za današnje izdanje SN, a mi se slažemo i u potpunosti stajemo iza igrača koji je svojim odnosom prema nogometu, klubovima, reprezentaciji, medijima i javnosti zaslužio korektniji tretman od onog kojeg trenutno ima u velikom dijelu medija.

 

Dosta je, gospodo novinari. Schifo nije otirač, Schifo je gospodin i još uvijek korektan stoper. Gospodin stoper.

Iz kategorije: Sport

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3