Datum objave: 08. Rujan 2016

Ivica Tucak: U ovom četverogodišnjem ciklusu osvojili smo možda kao nikad dosad u jednom mandatu

Šibenik News
Šibenik News

Nakon povratka s Olimpijskih igara u Riju i velikog uspjeha kojeg je postigao osvajanjem srebrne medalje, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak za Šibenik News otkrio je kako provodi odmor, kakvi su njegovi dojmovi s turnira i što misli o nastupu mlade vaterpolo reprezentacije.

 


U četiri godine vaše trenerske karijere osvojili ste šest medalja, što mislite koji je ključni faktor Vašeg uspjeha?



Ključ je u svakom sportu, pa tako i u vaterpolu, u predanom radu, jednoj velikoj energiji koju morate imati ako se želite baviti ovim poslom i strpljenju. Nijedan rezultat ne dolazi preko noći. Na našem putu bilo je i posrtaja i fantastičnih rezultata. Imali smo kontinuitet i kvalitetan rad zbog kojih smo u ovom četverogodišnjem ciklusu osvojili to što smo osvojili, možda kao nikada do sada u jednom mandatu. Ono što je najbitnije je da smo promovirali neke mlade igrače, jednu generaciju koja je u Riju osvojila srebrnu medalju. Također, veliki dio te reprezentacije će tek u biti u zrelijim godinama u Tokiju 2020. godine.

 

U Vašem trenerskom mandatu s reprezentacijom Srbije odigrali ste šest utakmica od kojih ste izgubili pet, a jednu utakmicu ste igrali neodlučeno. Po čemu su bolji od hrvatske reprezentacije?


Kad vas netko pobjedi četiri puta u godinu dana, onda sigurno morate priznati da je ta reprezentacija bolja u ovom trenutku. Svaki put kad bismo se pripremali za nastup protiv Srbije bio sam uvjeren da ih možemo pobijediti i da me sad ponovno pitate ja bih vam ponovno rekao da sam uvjeren u našu pobjedu. Međutim, valja biti čovjek i valja biti sportaš i reći da su oni bolji. Bolji su u kontinuitetu. Kada bi radili olimpijski presjek shvatili biste da je reprezentacija Srbije gotovo nepromijenjena u odnosu na London 2012. Imali su dvije - tri neznatne promjene, od koje su dvije na pozicijama koje njima ne znače ništa. Taj period od četiri godine je značio Srbiji jer su igrači u Riju bili u najzrelijim igračkim godinama. Očekujem da će reprezentacija Hrvatske upravo u Tokiju biti takva.

 

Što kažete na nastup Marka Bijača, kojeg su mediji istaknuli kao najboljeg golmana na turniru? Jeste li zadovoljni njegovom predstavom na turniru?

 

Jesam, zato je Marko i dobio priliku pored našeg Josipa Pavića koji je naš kapetan i nominalno najbolji golman na svijetu. Nisam imao nikakvu dvojbu da će Marko odgovoriti reprezentaciji na takav način. On je još uvijek relativno mlad golman, nepunih 25 godina. Tek sad treba očekivati i kroz klub i kroz reprezentaciju da Marko doživi svoju zrelost te da u narednom periodu postane jedan od najboljih vratara na svijetu.


Mediji su komentirali da ste namjerno izgubili od Francuske kako biste izbjegli reprezentaciju Srbije prije finala. Kako to komentirate?

 

Pa da i je tako, što je to bitno? Kažem da i je tako. Mi smo sebe doveli u poziciju da u utakmici protiv Francuske možemo i moramo odmarati određene igrače. Imali smo mnogo ozljeda za koje hrvatska javnost uopće nije znala. Luki Lončaru, nominalno našem prvom centru bez kojeg je nezamisliva naša igra, na zadnjem kontrolnom treningu pukao je bubnjić te je momak riskirao vlastito zdravlje zbog nastupa za Hrvatsku. Bukiću je na utakmici protiv Italije skoro pukao prst, Paviću je izletjelo rame. Nitko to nije znao, ali su odmah nakon završetka utakmice napali mene i reprezentaciju. Tada sam poručio da me žalosti da se neki koji se nisu zatrčali u životu daju za pravo komentirati.

 

Ako se želite baviti sportskim novinarstvom morate biti duboko u sportu koji želite pratiti da bi uputili kritički osvrt koji je uvijek dobrodošao.  U vaterpolu sam skoro cijeli svoj život, ali ja nikad tog sportskog novinara, od kojeg sam bio napadan, nisam vidio u blizini niti jedne vaterpolo utakmice. Ne znam ima li uopće kvalifikaciju sportskog novinara. Ponavljam, mi smo znali što radimo i znali smo kad trebamo odmoriti te smo na turniru bili najbolji upravo kad je trebalo biti. Gledajući sve skupa mislim da smo odigrali jedan fantastični turnir na kojem smo ostvarili veliki rezultat.

 


 Kako bi komentirali nastup mladog Bukića? Mislite li da je naslijedio talent od oca?

 

Luka Bukić je mlad i nosio je jedan veliki teret imena i prezimena oca. Radi se o jednom fantastičnom momku, nevjerojatno kulturnom i dobro odgojenom mladom čovjeku. Protiv Brazila zabio je jedan od ključnih golova i do tada je bio među najboljim igračima u hrvatskoj reprezentaciji. Izuzetno sam zadovoljan i sretan što je Luka to sve iznio. Kao što sam rekao za Sukna, Bijača i Macana,  tek sad dolaze njegove godine i tek sad on treba biti ono što mi svi očekujemo od njega.

 


Nakon poraza u finalu sportski ste priznali poraz te se u medijima pojavila slika kako se grlite s izbornikom srpske reprezentacije. S obzirom na političke netrpeljivosti kako su mediji reagirali na to?

 

Dejan Savić i ja smo osobno veliki prijatelji te ga izuzetno cijenim i uvažavam kao trenera i čovjeka. On je jedan divan sportaš i čovjek. Nakon poraza reagirao sam emotivno i instiktivno koliko god mi je bilo teško zbog poraza bilo mi je drago zbog Dejana jer znam da je to bio njegov san. On je meni davao utješne riječi, a ja njemu riječi pohvala. Što se tiče političkih stvari koje se trenutno događaju ne pada mi na pamet da komentiram, ali ako me već pitate onda mogu reći da si nitko ne smije dati za pravo da nas vraća u vrijeme koje je daleko iza nas, ono nesretno ratno vrijeme. Kao svaki normalan čovjek želim gledati u budućnost, a ne u prošlost.


Mlada vaterpolo reprezentacija ostvarila je veliki uspjeh u Crnog Gori osvojivši prvo mjesto. Mislite li da se među mladim vaterpolistima krije neka nova vaterpolska nada?

 

Bio sam dolje i gledao sam taj turnir. Ići ću za sedam dana gledati Europsko prvenstvo, a za godinu dana stariji uzrast. Oni su još uvijek mladi i 18 godina je prerano za davati neki sud. U narednom olimpijskom ciklusu od četiri godine za očekivati je da neki od tih igrača sazru u potpunosti i da ozbiljno konkuriraju za nastup u A reprezentaciji.

 


Jeste li uspjeli iskoristiti slobodno vrijeme za druženje s prijateljima u Šibeniku. Kako provodite odmor ovdje?

 

Uvijek imate vremena za odmor. U izborničkom poslu i dok sjedim u kafiću imat ću najmanje deset telefonskih razgovora vezanih uz posao i mailova. Nije samo rad biti onih dva sata uz bazen. Izbornički posao je dosta drugačiji nego posao u klubu, mnogo je odgovorniji i zahtjevniji. Imam uvijek vremena, tu sam sa svojim prijateljima, družim se, treniram, kupam se uvijek se nađe vremena za jedno i za drugo.

 

 

Razgovarala: Iva Prpić 

Iz kategorije: Sport