Datum objave: 05. Lipanj 2016

Veslački Krke na regati Jumbo u Zagrebu: došli, veslali, rasturili!

Šibenik News
Šibenik News

Mala, ali odabrana, skupina koju čini 10 veslača i jedna veslačica iz Šibenika, pod vodstvom trenera Radečića i Krasića, provodi ovaj vikend u Zagrebu na stazi Jarun na kojoj se održava „19. Međunarodna regata „Jumbo“ nazvana po nezaboravnom, na žalost pokojnom, veslačkom velikanu Juliju Boroši, od milja zvanom Jumbo.

 

Prvog dana Regate, među ostalim posadama, na start su izišli najbolji CRO-juniorski dvojci, njih ukupno 10, među kojima i dva iz Šibenika. U jednom čamcu, kao KRK1, veslali su Frane Filip Garma i Luka Gojanović-Rakić, dok su u drugom kao KRK2 bili Jakov Koštan i Ante Klarić.

 

Odmah kažimo da Jakov i Ante nisu imali svoj dan i nisu prošli rešeto kvalifikacija u svojoj skupini, dok su u drugoj kvalifikacijskoj skupini Frane i Luka rutinirano pobijedili. Popodnevno finale donijelo je vrlo zanimljivu utrku u kojoj je na koncu u prvom planu bio upravo šibenski dvojac: od starta su povukli snažno i stalno bili u skupini koju je predvodila kombinirana posada sastavljena od veslača iz Zagreba („Jarun“) i Osijeka „Iktus“).

 

Na pola staze Luka i Frane „otresli“ su se ostalih posada i krenuli u lov za odbjeglom kombinacijom. Sustigli su je zadnjih 300 metara utrke i potom sasvim deklasirali ušavši u cilj s oko pet sekundi prednosti.

 

Trener Radečić bio je izrazito zadovoljan pristupom svojih pulena rekavši: „Vozili su svoju trku, sve su izveli po dogovoru. Nisu se osvrtali na plasman tijekom utrke nego lomili konkurenciju manjim brojem zaveslaja i odličnim ritmom.“

 

Prije Luke i Frane na stazu su izišli naši mlađi juniori u četvercu „sa“ u sastavu Kristijan Papak, Stipe Koloper, Nikola Dugopoljac, Nino Perišić i Stipe Mandušić (korm.). Parafrazirat ćemo G.J. Cezara: došli, vidjeli, rasturili. T

 

ako bi se najbolje mogao opisati pohod na prvu zlatnu medalju ove posade s kojom, kako sada stvari stoje, naši treneri misle ići na osvajanje medalje na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u listopadu ove godine.“Snažno, skladno, ritmično“ – tako je njihovo veslanje opisao trener Krasić.

 

Stipe Mandušić jedini je natjecatelj koji je prvi dan na Regate završio s čak dvije zlatne medalje: prvu je osvojio kao kormilar gore spomenutog četverca, dok je drugu osvojio veslajući u samcu u uzrastu mlađih kadeta. „Ako bude trenirao, od njega će biti ozbiljan veslač“ – riječi su trenera Radečića.

 

Spomenimo i to da je naš juniorski skifista Filip Kendeš, inače sjajan momak i uzoran sportaš, veslao u konkurenciji juniorskih skifova. Među 26 posada u eliminacijama imao je 11. vrijeme, nedovoljno za ulazak u finale.

 

U nedjelju na stazu izlazi i Sara Panjkota koja će se boriti za ulazak u finale u konkurenciji 15 djevojaka iz Hrvatske, Bugarske i Slovenije.

 

Stipe je svoj nastup završio, dok će se ostali koji su veslali prvog dana Regate ponovno natjecati, ali u nekim drugim i drugačijim posadama: Frane i Luka, te Jakov i Ante u kombiniranim četvercima s kolegama iz drugih klubova, dok će mlađi juniori ići u scull discipline, tek toliko da nisu besposleni: Nino i Nikola u dubl, a Stipe i Kristijan u skifove.

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija. Arhiva, VK Krka

Iz kategorije: Sport