Datum objave: 15. Ožujak 2016

Šibenčanka Anita Bogdanović u pretežno muškom svijetu biciklizma ima zadnju riječ

Šibenik News
Šibenik News

Rođena Šibenčanka s adresom u zadarskim Stankovcima Anita Bogdanović već neko vrijeme bavi se biciklizmom. Njena sportska priča s biciklističkih staza počela je rekreativnom vožnjom, a nakon pada koji ju je odvukao od sudjelovanja u natjecanjima, ostala je na stazi u ulozi licencirane MTB sutkinje pri Hrvatskom biciklističkom savezu (HBS).

 

- Bicikl mi je oduvijek bio napet pa ne čudi što sam se između motora i bicikla odlučila za ovo potonje. Počela sam voziti rekreativno u društvu zaručnika, Željka Perice, a potom i s Darijem Orlovićem koji je danas predsjednik našeg kluba. Krenuli smo u zajedničke vožnje po Stankovcima gdje je mladim ljudima problem što nakon navršene 14. godine više nemaju što trenirati u Stankovcima već moraju u susjedne gradove poput Vodica ili Šibenika ako se žele nečim baviti. Tako su Željko i Dario došli na ideju da osnuju biciklistički kub – priča nam Anita kako su rekreativne vikend vožnje prerasle u društveno korisnu organizaciju za cijelo mjesto.

 

Foto: Anita i članovi BK AKS Stankovci

 

Anita je i sama prvo vrijeme sudjelovala u biciklijadama kao natjecateljica da bi potom pala s bicikle, a ozljeda koju je tom prilikom zadobila na neko vrijeme ju je odvojila od pedaliranja. U međuvremenu, nije odustala od svijeta biciklizma već mu se vratila u novoj ulozi.

 

- Uskoro nakon pada otvorila mi se prilika da završim tečaj za MTB sutkinju B kategorije što znači da mogu suditi samo rekreativne trke, za više bih morala položiti tečaj za A kategoriju. Uglavnom, položila sam taj tečaj i Marina Fržop iz BBK Orlov krug pozvala me da joj se pridružim u suđenju što sam prihvatila. Inače, Orlovom krugu i paru Fržop kao klub zahvaljujemo u mnogočemu – priznala je sutkinja koja je svoju licencu zaradila na tečaju kod jednog od najcjenjenijih svjetskih sudaca današnjice koji je, između ostalog sudio i glasoviti Tour de France, Bruna Valčića.

 

Foto: Anita na terenu 

 

Ne skriva da negdje u njoj tinja ambicija za napredak u karijeri sutkinje s biciklističkih staza, ali ipak će, kaže, pustiti da vrijeme odradi svoje.

 

- Ambicije postoje, ali sad još ne razmišljam jesam li dorasla tomu. Voljela bih, ali vidjet ćemo što će biti. Presretna sam tu gdje jesam, s ovim što meni zaista mnogo znači. Našla sam se u ovoj priči i iako bicikl ponovno vozim, ali samo rekreativno, i dalje ne vozim utrke – napominje, te nastavlja surađivati s Marinom Fržop s kojom je na stazama utrka u sklopu rekreativne XC Zimske lige Dalmacije kao predstavnica svog kluba, AKS iz Stankovaca.

 

Iako u svijetu biciklizma prevladavaju muškarci, Anita i Marina 'zasukale' su rukave i suvereno nadgledaju biciklističke staze gdje god su pozvane suditi.

 

Foto: Marina Fržop i Anita Bogdanović

 

- Marina i ja smo stalno u paru, cijelu zimsku ligu sudile smo zajedno i ne bavimo se samo sudačkim dijelom posla, već obrađujemo rezultate, filtriramo dobivene podatke, pravimo poredak, tablice i dižemo ih na internetsku stranicu Lige. Evo, na jedno od zadnjih utrka imali smo 132 natjecatelja, što čak i nije mnogo koliko ih zna biti. Vozila su se četiri kruga i to znači da smo morale provjeriti da su sva 132 natjecatelja odvozila četiri kruga, upisati njihova prolazna vremena i kasnije filtrirati podatke što nerijetko traje i po šest sati – prepričava Anita, te dodaje da u tome imaju pomoć muških članova, i nastavlja:

 

- Uvijek nastojimo sve podatke obraditi u tekućem danu bez obzira na to koliko daleko idemo, je li riječ o Sinju, Metkoviću ili Konavlima. Idemo s tim da rezultati budu obrađeni u istom danu kad je i odvožena utrka što je veoma naporno, ali tako smo se odlučili raditi.

 

Brojni natjecatelji nagledali su se lica ovog sudačkog para jer Anita i Marina pojavljuju se i na startu i na cilju utrka koje se najčešće voze nedjeljama, a posla za Anitu i BK AKS ima i subotama ukoliko upravo stankovački klub priprema brojeve. Uz redovan posao zbog kojeg svakog jutra iz Stankovaca putuje u Šibenik, Aniti ne ostaje mnogo slobodnog vremena no i bez njega stigne uživati u svemu što joj čini zadovoljstvo.
 

 

 

Piše:Snježana Klarić

Foto: Privatna arhiva, BK AKS Stankovci Facebook 

Iz kategorije: Sport