Datum objave: 11. Svibanj 2014

Šibenčanin Mate Rudan obranio titulu prvaka Hrvatske u boksu

Nina Medić
Nina Medić

Mate Rudan, 20-godišnji boksač iz Šibenika obranio je naslov prvaka Hrvatske u boksu, u kategoriji do 69 kg, svladavši na prvenstvu u Splitu protivnika Franka Antića, javlja DalmacijaNews.

Nošen ovacijama pune dvorane na Gripama, koja nije prestala skandirati "Mate, Mate", i odličnom borbom, koju je kontrolirao od prve sekunde, Rudan je s 3:0 pobijedio Antića. No, samim rezultatom teško je dočarati borbu, koja je "gorila" od samog početka, budući se u ringu nasuprot Mate Rudana nalazio Franko Antić koji je pokazao da se zna boriti, i time prijetio do zadnje sekunde. Ipak, ničim nije uspio ugroziti Rudana, koji je zasluženo slavio, obranivši titulu hrvatskog prvaka, ispraćen ovacijama splitske publike.

„Ovo je prvenstvo pokazalo da je boks u Splitu popularan. Zasad nema velikih šampiona, ali oni doći iz ovog sustava, to je Split sada dokazao“  kazao je za DalmacijaNews Željko Mavrović, koji je odgledao svih osam finalnih borbi. „Ne treba stati na ovom, treba organizirati male mečeve, i to u manjoj dvorani od ove. Neka to budu dvorane u kojoj može stati dvjestotinjak navijača, ali bitan je kontinuitet. Bitno je da se takvi mečevi radovito održavaju u Splitu, jer na njima boksači stječu pravo iskustvo, a ne samo od prvenstva do prvenstva. I tako će oni sami moći vidjeti što mogu, što trebaju popraviti i kako raditi“ kaže Mavrović.

Spektakularnom završnicom na Gripama okončano je Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u boksu za seniore, koje se u Splitu održavalo od četvrtka, 8. svibnja, u organizaciji Splitskog boksačkog saveza.

Nakon punih 13 godina Prvenstvo Hrvatske u boksu ponovno je održano u Splitu, pa  su ovacijama podržani borci, naročito novi prvaci koji su miljenici splitske publike.

Titulu hrvatskog prvaka osvojio je i 19-godišnji Josip Žižić iz Sinja, pobijedivši također s 3:0 favoriziranog Marka Opšivaća iz Rovinja, jednoglasnom odlukom sudaca (29:28, 29:28, 29:28). I ovu je borbu cijelu dvorana navijala za Žižića, kojeg su došli podržati i Maligani, a zadovoljstvo njegovom pobjedom nije krio ni Vedran Đipalo, koji ga je naučio dosta toga što je danas pokazao.

Klasa iznad svih boraca, viđenih danas na splitskim Gripama bio je Filip Hrgović (iznad 91 kg), koji je glatko ponovno osvojio titulu prvaka Hrvatske, tehničkim nokautom nad Ivanom Andrasićem iz Borova. Naime, vidjevši s kime se našao u ringu, nakon prve runde, u kojoj je Hrgović potpuno  dominirao u ovome meču, Andrasić je skinuo rukavice, te je prekidom okončana i finalna borba.

Filip Hrgović je zasluženo proglašen i najboljim pojedincem Prvenstva Hrvatske u boksu, jer je uistinu pokazao daleko najviše u svim borbama, dokazavši svoju daleko najjaču klasu od svih hrvatskih boksača.

Ostale titule prvaka Hrvatske osvojili su i Mirsad Ahmeti (56 kg), Stipan Prtenjača (60 kg), Mislav Berc 64 kg) Hrvoje Sep (81 kg) i Marko Čalić (do 91 kg).

Medalje su pobjednicima dodijelili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dožupan Ante Šošić, te legende hrvatskog boksa – Željko Mavrović i Damir Škaro.

 

FOTO: sibenik.hr

Iz kategorije: Sport