Sidebar Menu

Datum objave: 28. Kolovoz 2013

Obilježavanje 118. godišnjice izmjenične struje u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Specijalnim  svjetlosnim efektima bit će večeras u 20 sati na Trgu Repblike Hrvatke, ispred katedrale obilježena  118. obljetnica uvođenja izmjenične struje u Šibenik u čemu je Šibenik u to vrijeme bio prednjačio u svijetu.  

Naime, zahvaljujući Anti Šupuku, tadašnjem gradonačelniku Šibenika,  čovjeku koji je uvijek na prvo mjesto stavljao interese i boljitak svoga grada i njegovih žitelja,  na današnji dan su kazalište, kulturne institucije i šibenske ulice počele  osvijetljivati sijalice koje je napajala Teslina izmjenična struja – energija na kojoj se temelji cjelokupan tehnološki razvoj modernog doba. To je omogućila hidroelektrana na Jarugi koju je uz potporu  obitelji  Šupuk  izgradio inženjer Vjekoslav Meichner.

Specijalni svjetlosni efekti  večeras će naznačiti dolazak svjetlosti u dotad mračne šibenske ulice  uz nastup klape Maslina.  Proslavi  će prisustvovati i potomci obitelji Ante  Šupuka.

Iz kategorije: Sport

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.