Datum objave: 13. Lipanj 2013

Neven Spahija vratio se odakle je prije 12 godina krenuo

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Neven Spahija novi je trener Cibone. On je  u Ciboni započeo svoj trenerski put u seniorskoj košarci, a povratak se dogodio poslije nepunih 12 godina boravka u inozemstvu, piše sportnet.

Uz riječi dobrodošlice novom treneru, Ivica Lovrić, predsjednik kluba, dotaknuo se i proračuna za slaganje momčadi: "Svjesni smo da Cibona ne može imati proračune koje imaju klubovi u Euroligi, naša želja je ostvariti više s ne bitno većim proračunom nego je bio u prošle dvije godine. Imamo sve više sponzora, možda nije realno da dobijemo generalnog, ali na temelju sponzora koji su ovdje slagat će se proračun za sljedeću sezonu".
Što će biti s dosadašnjim trenerom Lutzom, u klubu zasad još ne znaju, osim što je poznato da neće biti u ulozi pomoćnika novom glavnom treneru. "Danijel Lutz je zaposlenik Cibone, mislim da je to dovoljno reći. On se sasvim sigurno uklapa u viziju Cibone koju gradimo", kazao je Lovrić.

Cibona će u dolazeću sezonu krenuti s novim čovjekom na klupi. Poslije osvajanja Kupa Krešimira Ćosića i hrvatskog prvenstva u nedavno okončanoj sezoni, s Danijelom Lutzom na trenerskoj dužnosti, u klubu su najavili da traže više od toga, a taj iskorak pokušat će napraviti s povratnikom Nevenom Spahijom.

Spahija je u srijedu navečer potpisao četverogodišnji ugovor, a na predstavljanju pred novinarima dan kasnije, 50-godišnji Šibenčanin najavio je posao koji je pred njim.
Poslije čestitke Danijelu Lutzu i momčadi na ostvarenom u mjesecima za nama, povratnik na klupu Vukova kazao je kakva su očekivanja i ciljevi. "Cibona nikako ne može u regiji biti na mjestu na kojem se našla, Cibona ne može imati 0-22 u Europi, kao što se, ako se ne varam, dogodilo", opisao je Spahija: "Cilj je minimalno borba za Final Four ABA lige i povratak u Euroligu, kao i razvoj mladih igrača."
"Razvoj mladih igrača nije odvojen proces od postizanja rezultata. Neće se stvarati igrače ako se gubi s -20, to će biti sastavni dio projekta", dodao je novi-stari trener Vukova.
Razmišljajući o povratku u Cibonu, na čiju je klupu prvi put došao 2000. godine, a otišao je u studenom '01., Spahija je kazao da je godinama pratio klub i da se nije previše udaljio poslije odlaska. "Sa sportskog aspekta, Cibona mi je jako interesantan program, a pritom mislim na mlade igrače koji su ovdje ili trebaju doći."

Cibonin predsjednik Ivica Lovrić spomenuo je i europsko natjecanje u kojem se nadaju da će iduće sezone igrati, ističući da je Eurokup realan: "U gotovo smo svakodnevnim kontaktima s Euroligom, očekujemo pozivnicu i mislim da je blizu rješenja da će je Cibona dobiti za sljedeću sezonu."
Takav rasplet priželjkuje i Neven Spahija. "Bilo bi vrlo, vrlo dobro da se to dogodi, igrati samo jedno natjecanje znatno bi otežalo sve moje planove", opisao je novi trener.
Među prvotimcima iz protekle sezone, u klubu su i dalje Dario Šarić, Marko Arapović i Lovro Mazalin, a najiskusniji među njima bio je velik uteg na vagi u Spahijinu povratku: "Dario je jedan od mladih igrača na koje će se računati. Ne mogu reći da je presudilo što je on ovdje, ali da je to bio bitan razlog, apsolutno."
S već posloženim kosturom momčadi, novi trener već zna dio igrača s kojima će raspolagati, a o popunjavanju sastava zasad nije htio: "Kada zateknete momčad u klubu u koji dolazite, to je nekada prednost, a nekada nije. Kada sam došao u Valenciju, to je bila katastrofa, kasnije smo se posložili i u drugoj sezoni bilo je bolje. Na ovom dolasku u Cibonu to nije tako. Jesam li zadovoljan? Na to pitanje odgovara sam moj ugovor i njegovo potpisivanje."

Po povratku u Cibonu, Spahija je potpisao četverogodišnji ugovor, a dotaknuo se i mogućeg ranijeg odlaska: "Ne bih sada o tome, to nije bitno. Ako potpisujete ugovor i već imate u glavi da biste išli negdje drugdje, onda niste 100 posto unutra."

Spahija se na klupu Vukova vratio nakon sezone odmora, a po povratku je razjasnio vlastite riječi da se ne vidi u nekom hrvatskom klubu, izrečene poslije odlaska iz Fenerbahče Ülkera.
"Kada sam se vratio iz Fenerbahčea, za sobom sam ostavio svoju 13. sezonu, rekao sam svojim agentima da ne mogu raditi, osjećao sam se umorno i zasićeno i tada sam dao takvu izjavu. Kada sam govorio o nastavku karijere negdje 'vani', to ne može biti bilo gdje, s obzirom na kriterije koje imam. Preda mnom je bio izbor hoću li nastaviti gledati televiziju i ne raditi ili ću pokušati pokazati ono što jesam. To je bio glavni razlog što sam odlučio vratiti se u Cibonu", zaključio je 50-godišnji Šibenčanin, prenosimo s portala sportnet.


Iz kategorije: Sport