Datum objave: 12. Studeni 2019

INFO KAMPANJA "KULTURA JE COOL": Fešta od mladog vina u Rupama kroz spoj kulture i tradicije

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Rupska zvona, partner na projektu Kulturni centar Grada Skradina, u svojim aktivnostima nije zaobišla blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda kroz spoj tradicije i kulture.

Cilj te udruge je njegovanje i poticanje tradicijskih vrijednosti, pa tako već tradicionalno obilježavaju feštu mladog vina. Ove će godine, u sklopu projekta Kulturni centar Grada Skradina, 16. studenog, u 18 sati u Rupama, po prvi put spojiti "Martinje" i kulturni sadržaj pa će biti organizirani književno druženje i prigodna javna tribinu o narodnim običajima. Program će voditi književnik Josip Laća, romanopisac za djecu i mladež, novelist i feljtonist, rodom iz Dubravica, a među sudionicima je i Fra Stojan Damjanović, iz samostana Visovac, koji će svojim prilogom obogatiti ovu manifestaciju.

"Zanimljivi gosti kao i odabrana tema garancija su poučnog i veselog druženja. Stoga pozivamo sve naše sugrađane da se uključe, kako na ovu, tako i na ostale aktivnosti koje provodimo kroz projekt Kulturni centar Grada Skradina koji sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Naime, želimo ih osvijestiti da kao publika trebaju postati aktivni dionik u stvaranju kulturnih sadržaja kako bismo se približili modelu sudioničkog upravljanja što je jedan od ciljeva projekta", kažu autori projekta Kulturni centar Grada Skradina.

 

Iako je običaj krštenja mošta uglavnom poznat na sjeverozapadu, diljem Hrvatske postoje uzrečice, obredi i rituali koji povezuju ispraćaj plodnoga dijela agrarne godine s danom sv. Martina o čemu svjedoče zapisi u etnografskoj građi. Naime, sv. Martin je „vremenski graničar“ koji stoji na razmeđu ljetnog i zimskog vremenskog ciklusa, tj. označava kraj poslova u polju, osobito u vinogradu.

Običaji vezani uz Martinje u Hrvatskoj obilježavaju se na dva načina.

U Dalmaciji je to ophodni dio i slavljenje svetog Martina kao djelitelja, kao dobročinitelja koji plaštem štiti svakoga koga zakrili, a u kontinentalnim dijelovima Martinje je vezano uz vinograde i blagoslove mladog vina. Glavno obilježje proslave Martinja je središnja ceremonija krštenja mošta, simbioza poganskog i kršćanskog, koja se sastoji od mnoštva zdravica i šaljivoga oponašanja crkvenih obreda, osobito blagoslova i čitanja litanija te glazbenih i folklornih zabava.

Posljednjih desetljeća kulturna baština postaje dijelom kulturnoga turizma pa pretjerana komercijalizacija, u vidu turističke atrakcije i promidžbenih politika, mijenja smisao i simboliku samoga običaja.

Iz kategorije: Sponozirani članci

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3