Datum objave: 13. Travanj 2024

SPOMENAR / Na izbore u Šibeniku izlaze tri jake jugoslavenske stranke kojima će se suprotstaviti Radnička organizacija i hrvatski naglašene Udruga vinogradara i Glas toverne

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na gradskim izborima u Šibeniku na biralištu će se ogledati s jedne strane Jugoslovenska nacionalna stranka, Jugoslovenska narodna stranka i Jugoslovenska akcija, a s druge strane njima nasuprot Radnička organizacija, hrvatski naglašena Udruga vinogradara i Skupina dr. Marka Kožula. Kako vodstvo Jugoslovenske nacionalne stranke dozvoljava da njezini članovi kod izbora mogu postaviti i više od jedne kandidatske liste, to, sudeći po onome što se divani naokolo, u Šibeniku bi moglo doći do dvije kandidatske liste ove stranke. Na prvoj zvaničnoj imao bi biti kandidat ili dr. Grubišić ili sadašnji donačelnik Marko Bačinić. Na drugoj nezvaničnoj listi imao bi kandidirati dr. Vice lljadica. Dok se još ne zna za ime nosioca liste Jugoslovenske narodne stranke, to se pogovara da će Jugoslovenska akcija za nosioca liste odabrati dr. Čedomila Medinija. Za nosioca radničke liste navada se više imena, ali kako ova lista nema izgleda na uspjeh, to se nastoji da se njezini pristaše pridruže jednoj od gornjih lista. Šibenski vinogradari i Glas toverne su mnijenja da mjesto gradonačelnika pripada njihovom soju i oni će postaviti svoju kandidatsku listu. Glede nosioca iste još nisu na čistu. Jedni su da nosioc liste bude sadašnji općinski prisjednik Tambača, dok su drugi za seljaka Panjkotu, jer ovi drugi vele, da Tombača nije težak.
Skupina pristaša dr. Marka Kožula odlučno zahtijeva od dr. Kožula, koji je odbio tu ponudu, da na idućim gradskim izborima bude nosioc njihove liste. Moguće je da će na izbore izaći i šibenski obrtnici i trgovci. Njih u šibenskoj gradskoj općini imade lijepi broj i oni su doista žila kucavica ovog grada, a do sada u svim općinskim vijećima bili su zapostavljeni. Nosioc njihove liste ako izađu na izbore, kako se šapuće, imao bi biti trgovac Ivo Žaja.

Šibenik, travanj 1907.

Iz kategorije: Spomenar