Datum objave: 05. Travanj 2024

SPOMENAR / Zbog nesretne i neuzvraćene ljubavi život su si oduzela petorica Šibenčana. Šibenik je zbog toga došao na glas kao grad emotivnih muškaraca.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Problem učestalih samoubojstava mladih Šibenčana zbog razočaranja u ljubavi, postao je zabrinjavajući. Zbog nesretne i neuzvraćene ljubavi život su si oduzela petorica Šibenčana, a Šibenik je zbog toga došao na glas kao grad emotivnih muškaraca previše osjetljivih na ljubavnu bol. Trojici je ljubavna bol bila tako teška i nepodnošljiva da su si život oduzela ispijanjem solne kiseline što se smatra najbolnijom smrću i najvećom patnjom. Ostala dvojica su se odlučili na vješanje i utapanje. Iako se sumnja da je u jednom slučaju odluka na samovoljni odlazak s ovog svijeta pala zbog pronevjerenog novca i taj se slučaj dovodi u vezu s ljubavnim patnjama jer je isto tako navodno, pronevjeru mladić počinio da bi se domogao novca koji bi mu omogućio da oženi voljenu djevojku.
U Dalmaciji se naveliko priča o zbivanjima u Šibeniku, a opće je mišljenje da su Šibenčani previše sentimentalni i previše osjetljivi na ljubavnu bol. Kao suprotnost spominju se Šibenčanke koje sigurno imaju isto kao i mladi Šibenčani sijaset ljubavnih problema i drama, ali si zbog toga ne oduzimaju život. Tadašnji šibenski kroničari nisu se mogli sjetiti kada se posljednji puta zbog ljubavi i razočaranja u ljubavi ubila neka Šibenčanka.

Šibenik, travnja 1932.

 

Iz kategorije: Spomenar