Datum objave: 12. Veljača 2024

SPOMENAR / U sklopu priprema za turističku sezonu Šibenik donosi uredbu kojom zabranjuje ženama obrijanih pazuha dolazak na plažu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik neće obrijane ženske pazuhe! Ogoljavanje pazuha spolno degradira ženu, a nameće se i pitanje što će se biti s ženskom ljepotom i njenom tajnovitošću ako pomodarke britvom segnu i niže struka? Stoga u sklopu priprema za ovogodišnju turističku sezonu Šibenik mora uvesti strogu uredbu zabrane ženama obrijanih pazuha dolazak na plažu.
-Za dekadentnu i nazadnu modu brijanja ženskih pazuha u Europi i Americi znalo se, ali nitko nije očekivao da će ta estetska pošast zaraziti i Šibenčanke – ističe se u proglasu Zadruge za ćudoređe i uljudbu Upravi Šibenika i Upravi kupališta Jadrija - Istina već se ranije znalo da pojedine Šibenčanke dolaze na plesove, posebice u hotel Krku obrijanih pazuha, ali to je imalo smisla u kontekstu mode i nenapadnosti pa i diskretnosti dama koje se znaju kretati i plesati tako da ne pokazuju pazuha. No, na javnom gradskom kupalištu gdje djevojke i mlade žene podižu ruke kod sunčanja ili igranja loptom pa i pri ulasku u vodu poradi držanja ravnoteže, pokazivanje golih pazuha atentat je na ćudoređe.

Šibenik, veljača 1924. godine.

Iz kategorije: Spomenar