Datum objave: 01. Listopad 2023

SPOMENAR / Šibenčani prosvjeduju zbog zabrane prostitucije: -U Šibeniku je prostitucija uredna, organiziranat. Zabrana će izazvati epidemiju zaraznih spolnih bolesti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Usvajanje Zakona o zabrani tolerirane prostitucije koji je donijela Kraljevina Jugoslavija, izazvalo je u Šibeniku nezadovoljstvo i prosvjede pa i nemire manjih razmjera. Argumenti za zabranu prostitucije je suzbijanje širenja spolnih bolesti zbog čega će u Kraljevini Jugoslavije bez legalnog posla i medicinske zaštite ostati više od 5000 djevojaka. Šibenčani su zabranom prostitucije nezadovoljni: -U Šibeniku je prostitucija uredna, organizirana i svrstana u legalni trpljeni obrt. Sve javne kuće su registrirane, a prostitutke redovno medicinski praćene pa spolnih bolesti s te osnove u Šibeniku nema. Šibenik ima uzornu i primjernu prostituciju čija će zabrana izazvati nemale materijalne i ekonomske štete, udarit će na turizam, a škodit će i općem zdravlju jer će se prostitucija širiti bez nadzora, a s tim i zarazne spolne bolesti koje će se pretvoriti u epidemiju.
Iz Šibenika je Vladi Kraljevine Jugoslavije upućena prosvjedna nota koju su potpisali delegati svih političkih stranaka te liječnici Banovinske bolnice.

Šibenik 1. listopada 1934.

Iz kategorije: Spomenar