Sidebar Menu

Datum objave: 31. Kolovoz 2023

SPOMENAR / 40. obljetnica proglašenja šibenske luganige jednim od 376 najboljih jela naroda i narodnosti Jugoslavije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska luganiga uvrštena je u kolovozu 1983. godine među 376 najboljih tradicionalnih jela naroda i narodnosti Jugoslavije. Kao iznimno vrijedan specijalitet predstavljena je u enciklopedijskoj kulinarskoj publikaciji „Jugoslavenska kuhinja”. Uz sliku objavljen je i djelomični recept u kojem se navodi da se luganige nadijevaju čistim struganim svinjskim mesom s dodatkom mljevene pancete te da se koriste egzotični začini među kojima su najvažniji korijander i papar. Začinjenom smjesom pune se tanka ovčja crijeva i formiraju male kobasice ne duže od 5 centimetara. Tako pripremljene kobasice navodi „Jugoslavenska kuhinja” kuhaju se u juhi i dodaju rižotu, a najukusnije su pečene. Zanimljiva je napomena da su izmrvljene pečene luganike odličan dodatak hladnim ljetnim salatama.
„Jugoslavenska kuhinja” tiskana je u nizu izdanja koja se razlikuju po naslovnoj slici. Sva izdanja među najbolja jela naroda i narodnosti Jugoslavije uvrštavaju i luganigu, ali se recept za njihovu pripremu razlikuju u nijansama te se u nekim izdanjima naziv šibenska zamijenjen nazivom dalmatinska luganiga.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.