Datum objave: 30. Srpanj 2023

SPOMENAR / Šibenski Zdravko Kalabrić obnovio posljednji objed koji je serviran putnicima „Titanica” prije potonuća 15. travnja 1912. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zdravko Kalabrić internacionalni kuhar s otoka Krapnja na svečanosti osnivanja Kulinarske akademije pri pučkom otvorenom učilištu «Libar» u Šibeniku 2007. godine, uzvanicima je pripremio i servirao posljednji objed u kojem su uživali putnici prve klase na «Titanicu» 15. travnja 1912. godine. Šibenska rekonstrukcija objeda s «Titanica» privukla je golemu pažnju i stručnjaka i gurmana. Lagana, svježa večera oduševljava svojim skladom, a Kalabrić je majstorski pokazao da se i u to doba itekako vodilo računa o nutritivnoj vrijednosti kalorija, zdravlju i skladu okusa. Objed kojeg je obnovio Kalabrić izgledom je i okusom te kulinarskim pristupom toliko je blizak modernoj kuhinji 21. stoljeća pa se teško oteti dojmu da nije stigao iz nekog trendli restorana već iz daleke prošlosti.

Obnavljajući objed s Titanica Kalabrić je 2007. godine tek neznatno odstupio od orginalnog menija jer je umjesto «Chocolate painted eclairs with france vannila cream» za desert servirao gotovo zaboravljenu i izumrlu slasticu «Chereme brulle» koja je također bila sastavni dio menija u restoranu za putnike prve klase na Titanicu.

«First class dining menu of the great liner» otvaraju «Canapes a l admiral» - kape sa školjkama, škampima i dimljenim lososom. Nakon predjela na Titanicu je bila servirana lagana, nježna gotovo lepršava juha «Soup consome Olga». Juhu je kuhar posvetio posebnoj gošći – putnici na Titanicu – ruskoj princezi Olgi. Riječ je o suptilnoj pilećoj juhi sa svježim žumanjkom i na prutiće narezanim gljivama što joj daje prepoznatljivu, suptilnu i svježu aromu. Kao «Third course» Kalabrić je pripremio još jedno profinjeno jelo – na maslinovom ulju nježno pržena golubija prsa. Doslovno je slijedio recept osim što je originalnu posteljicu od ovlaš na pari uvelog matovilca dopunio izvrsnim samoniklim ružmarinom, taragonom, rigom, mentom i bazilikom sa šibenskih otoka. Kako glavno jelo na Titanicu je bio poslužen «Filet mignon Lili». Kuhar na Titanicu tom je jelu dao ime supruge kapetana Titanica. «Mignon Lili» izgledom i okusom i danas bi bio ukras jelovnika svakog restorana koji drži do sebe. Juneći file lagano se prži na mješavini maslaca i maslinovog ulja, a zatim flambira. Servira se kuhanim povrćem – krumpirom, tikvicama, mrkvom, ciklom i kelerabom koje postaje hrskavo laganim prženjem na maslacu. Minjon se prije serviranja preliva umakom od deglaziranog vina. Za «Filet mignon Lili» povrće se obavezno reže na polumjesece, a na file se stavlja poširana gljiva s urezanom zvijezdom. Tako rezano povrće simbolizira mjesec i noćno zvjezdano nebo, a zvijezda na klobuku gljive Zvijezdu Danicu odnosno planet Veneru – zvijezdu vodilju svih pomoraca svijeta. Na kraju slijedi deser Creme Brulle – iznimna blaga slastica koja je u naravno soficitirana inačica tradicionalne dalmatinske rožate.

Posljednji objed s Titanica u restoranu Kulinarske akademije učilišta «Libar» koja je djelovala u potkrovlju zgrade nekadašnje šibenske «Slobodne plovidbe», Zdravko Kalabrić je 2007. godine servirao šibenskim lučkim kapetanima Janezu Lakošu, Borisu Seljanovskom i Miljensku Milakoviću. 

Zdravko Kalbrić osnivač prve Kulinarske akademije u Šibeniku i Dalmaciji u suradnji s pokojnim šibenskim županom Gordanom Barakom, završio je 1960. godine ugostiteljsku školu u Opatiji. Tri je godine radio na domaćim brodovima koji plove Jadranom, a 1963. godine odlazi u Kanadu i postaje kuhar u montrealskom hotelu «Ritz Carlton». Ubrzo je unapređen u šefa kuhinje za umake, zatim je dobio titulu šefa hladne kuhinje. Nakon dokazivanja na mjestu noćnog šefa postaje glavnim šefom kuhinje, hrane i pića. Karijeru nastavlja u restoranu prestižnog «Royal st. Laerenc» yacht cluba u Dorvalu, a potom otvara vlastiti restoran «Le chemin du Roy» u Montrealu koji postaje pravi hit među gurmanima zbog vrhunske francuske kuhinje i ambijenta upotpunjenog pravim kompletnim big jazz bandom. Nakon 14 godina samostalnog vođenja posla prihvaća primamljivu ponudu i postaje glavni šef kuhinje «Ritz» hotela, a zatim i šef kuhinje «York Downs Golf Cantry Cluba» u Torontu, jednog od najpoznatijih svjetskih okupljališta golfera. U Kanadi je objavio nekoliko djela s receptima i kuharskim tehnikama, a kao član kanadske kuharske reprezentacije osvojio je zlatnu medalju na kulinarskoj olimpijadi.

Foto: Stanko Ferić

Iz kategorije: Spomenar