Datum objave: 11. Srpanj 2023

SPOMENAR / Šibenski crambambuli obožavali su studenti, intelektualci, a za dame je imao „pojačane nemoralne nuzpojave”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski crambambuli, odnosno šibenska verzija tog napitka, bio je početkom 20. stoljeća najpopularnije vruće piće u Šibeniku, a pripreman je samo u kavani hotela „Krka”. Radili su ga vrsni šibenski meštri koktela i miješanih pića pod budnim nadzorom vlasnika hotela „Krka”, Frane Crljenka. Crambambuli na šibenski način obožavali su studenti, intelektualci i mlade dame iz uglednih šibenskih građanskih obitelji koje su bile nositeljice novih modnih trendova, ali i borbe za prava žena. Prema uputstvima Crljenka meštri koktela iz „Grand hotela Krka” diskretnbo su upozoravali dame da njihov crambambuli ne piju ljeti zbog, kako se naglašavalo i po Šibeniku s guštom prepričavalo, „pojačanih nemoralnih nuzpojava”.
Prema zapisima iz 1913. godine šibenski crambambuli se pravio od ruma, bijelog ruma, bijelog i crnog vina i maraštine. Ta se mješavina pića kuhala na karameliziranom šećeru, a bila je začinjena muškatnim oraščićem, paprom i cimetom.
Šibenski crambambuli služio se vruć. Konobari su ga donosili pred goste u posebnim čašama te su ga polijevali votkom i flambirali. Serviranje crambambuli bilo je spektakularno, a gosti su ga najviše voljeli naručivati s prvim mrakom kako bi uživali u vatrenom spektaklu. Štoviše u „Grand hotelu Krka” se gasilo svjetlo kada bi bio naručen crambambuli, a ceremonija serviranja i flambiranja bila je praćena aplauzom i navijanjem. Aplauz je bio tim veći, a navijanje glasnije što je plamen zapaljene votke bio veći.

Iz kategorije: Spomenar