Datum objave: 26. Lipanj 2023

SPOMENAR / Izvukli smo iz zaborava dječju pjesmu „Veselo nebo” Arsena Dedića izvedenu 1963. godine na Dječjem festivalu u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Sinoć je u Šibeniku predstavljena knjiga o Arsenu Dediću Diane Šetke, a mi se danas prisjećamo jedne zaboravljene Arsenove dječje pjesme koja je izbedena na  Dječjem festivalu u Šibeniku.

Arsen Dedić, pjesnik i skladatelj stvorio je za života ogroman opus, toliko bogat i opsežan da su se mnoga njegova djela zagubila ili iščezla iz sjećanja. Jedno od takvih njegovih djela je i dječja pjesma „Veselo nebo” koju je na festivalu „Djeca pjevaju” 1963. godine pjevala osmogodišnja Osječanka Branka Matić. Glazbu na stihove Arsena Dedića odnosno Igora Krimova kako se tada potpisivao, skladao je Nikica Kalogjera.

Festival „Djeca pjevaju” održavan je u Zagrebu, no 1963. godine djeca koja su na njemu nastupala i imala najljepše pjesme gostovala u Šibeniku na tadašnjem Jugoslavenskom festivalu djeteta, današnjem Međunarodnom dječjem festivalu. Uz Branku Matić koja nije nastavila pjevati i zakoračila u glazbene vode, 1963. godine u Šibeniku je pjevao i jedan od pobjednika festivala „Djeca pjevaju”. Bio je to popularni splitski pjevač Duško Mucalo. On je pjevao pjesmu „Patka i lisica” za koju je stihove napisao pjesnik Ratko Zvrko.
Pjesma „Patka i lisica” pala je u zaborav kao i Arsenova pjesma „Veselo nebo”, ali su se Duška Mucala u Šibeniku dugo sjećali kao nestašnog dječaka koji se u hotelu „Jadran” toliko vozio liftom gore dolje da ga je uspio pokvariti.

Iz kategorije: Spomenar