Datum objave: 10. Lipanj 2023

SPOMENAR / Znanstveno predavanje o savršenoj ženi otkazano zbog slabog interesa Šibenčana za tu izvanredno važnu temu i oštrog otpora članica šibenskog Ženskog pokreta.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predavanje prof. dr. Jelke Perić o savršenoj ženi današnjice nije održano zbog slabog interesa Šibenčana za tu temu, a i oštrog otpora članica šibenskog Ženskog pokreta. Ženski pokret se protiv raspravi o sociološkim analizama žena u kavani hotela „Krka”. Takozvano Vijeće mudraca iz kavane „Medulić” mišljenja je da predavanje prof. dr. Perić o savršenoj ženi današnjice nije uspjelo zato što Šibenčani  nisu smjeli ni pomisliti doći slušati išta o toj temi u strahu od svojih gospođa.
Prof. dr. Jelka Perić uzaludno je objašnjavala i pokazivala plakate za svoje predavanje svakom tko ju je želio slušati i plakate pogledati, da tema njenog predavanja nije savršena nego suvremena žena i da je žrtva zabune. To ništa nije pomoglo da se situacija promijeni. Ipak gospođa Perić je održala svoje predavanje u Narodnoj kavani pred malim auditorijem koji je burnim aplauzom pozdravio njeno zalaganje da žene u društvu dobiju ista prava kakva imaju muškarci.

Šibenik, 10. lipnja 1928.

Iz kategorije: Spomenar