Datum objave: 20. Travanj 2023

SPOMENAR / Snježna mećava zatrpala Šibenik. Snijeg je na Poljani i obali dubok više od jednog metra. Grad je već pet dana odsječen od svijeta i zaleđen na -10 stupnjeva.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Snježna mećava i nepodnošljiva hladnoća zahvatili su sjevernu Dalmaciju, a najteža je situacija u Šibeniku. Snježna mećava zatrpala je grad. Snijeg je na Poljani i obali dubok više od jednog metra, a grad je zaleđen na -10 stupnjeva.
Ulice su neprohodne, a Šibenik je potpuno prazan jer nitko ne izlazi iz kuća. Neki ne žele van iz kuća, a većina ni ne može izaći jer su ulazi kuća blokirani zaleđenim snijegom. Ionako loše stanje pogoršala je jaka bura koja je na napadalom snijegu stvorila debelu ledenu koru po kojoj je hodanje opasno po život. U gradu nema vode jer su sve cijevi zamrznute, nestalo je i struje, a presječene su i telefonske veze. Prekinut je sav promet svim cestama i prugama, a ne plove ni brodovi, Šibenik je već pet dana odsječen od svijeta. Ponestaje živežnih namirnica i ogrjeva. Iz bolnice javljaju da ima puno ozlijeđenih uslijed padova i propadanja u snijeg, ali i uslijed lavina s krovova. Ima i dosta promrzlina koje se teško liječe jer medicinsko osoblje nije moglo doći na posao, a zatečeno i u bolnici zarobljeno ne stiže sve obaviti.
Stanje je teško i u Skradinu. Od tamo stižu vijesti da se poduzimaju nadljudski napori da se sačuvaju životi ljudi zarobljenih dubokim snijegom i ledom. Najtužnije vijesti dolaze iz Boraje gdje je snijeg tako dubok, a hladnoća tako jaka da je zavladala glad. Čuje se da tamo im mrtvih, ali to još nije potvrđeno.

Šibenik, 20. travnja 1929.

Foto: Privatna fotografija obitelji Šarac-Rudnički

Iz kategorije: Spomenar