Datum objave: 09. Travanj 2023

1983. / Na današnji dan 1983. „Šibenka” je u trećoj utakmici finala doigravanja košarkaškog prvenstva pobijedila „Bosnu” i osvojila naslov prvaka Jugoslavije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

ŠIBENIK, 9. travnja 1983. Dvorana Baldekin, gledatelja oko 3600, majstorica za prvaka Jugoslavije u košarci. Šibenka : Bosna - 83 : 82 (39:50), suci Ilija  Matijević iz Zagreba, Rade Petrović iz Beograda, delegat KSJ Aleksandar Oberknežević iz Beograda, početak u 17 sati uz izravni TV prijenos.

KK Šibenkatrener Vlado Đurović: Petrović 40, Zečević, Žurić, Ljubojević 10,Petani, Đurić 4, Damjanić, Macura 13, Marelja 2, Šarić 8, Jarić 4
KK Bosna trener Svetislav Pešić: Vučević 14, Đurić, Benaček 14, Pajović, Primorac, Radovanović 13, Zrno 1, Varajić 18, Mutapčić, Bilalović, Hadžić 22, Mitrović

Prva finalna utakmica igrana je u Šibeniku, „Šibenka” je bio za nijansu bolji i pobijedila je 103-98. „Bosna” je u uzvratnoj utakmici u Sarajevu pobijedila 96-84, pa se morala igrati treća, odlučujuća utakmica. Prema pravilima domaćin majstorice finala doigravanja za Prvenstvo Jugoslavije bio je Šibenik.
Na početku treće utakice „Bosna” je bila bolja. Nametnula je svoj stil igre koji „Šibenka” nije uspijevala pratiti i ostvarila znatnu prednost. i ritam, i iz minuta u minut povećavali svoju prednost. Međurim trener „Šibenke” Vlade Đurović uspio je motivirati košarkaše „Šibenke” i izvrsnom taktikom promijeniti tijek utakmice. „Šibenka”, nošena fantastičnim navijanjem prepune dvorane na Baldekinu i predvođena nezaustavljivim Draženom Petrovićem koji se borio kao lav, uspjela je stići „Bosnu” na samo pola koša zaostatka i uvesti utakmicu u dramatičnu završnicu. Pobjednik je doslovno odlučen u posljednjim sekundama. „Šibenka” je imala posljednji napad, a dvije sekunde prije kraja utakmice sudac Ilija Matijević dosudio je prekršaj nad Draženom Petrovićem koji je pogodio oba slobodna bacanja i donio „Šibenki” povijesnu pobjedu 83 : 82 i prvu titulu prvaka države.

Iz kategorije: Spomenar