Datum objave: 25. Studeni 2022

JESTE LI ZNALI / Nitko u Hrvatskoj nema toliko atentatora koliko ih imaju Šibenik i Vodice. Uz Njeguša, Miletića i Barešića tu je i aktualni vodički „COVID atentator”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema dostupnim povijesnim izvorima nitko u Hrvatskoj nema toliko atentatora koliko ih imaju Šibenik i Vodice. Uz aktualnog Vodičanina osumnjičenog da je pripremao atentate na dužnosnike Republike Hrvatske nezadovoljan njihivim radom i mjerama borbe protiv COVID-a zbog čega je dobio nadimak „COVID atentator”, tu su još Slavko MIletić, Nikola Njeguš i Miro Barešić, a Šibenik ima veze i s atentatorima Gavrilom Principom i Lukom Jukićem.

Slavko Miletić, koji je bio progonjen, suđen i zatvoren zbog pokušaja atentata na predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita umrp je u Vodicama 2010. godine.  Miletić nije rođen u Vodicama, ali je u Vodicama proveo dio života. Nakon Domovinskog rata promaknut je u čast borca za slobodu hrvatskoga naroda. On je 10. travnja 1953. godine (tri godine prije istoimene organizacije koja je osnovana u Argentini 8. lipnja 1956. ) utemeljio Hrvatski oslobodilački pokret. Iste je godine osumnjičen za pokušaj atentata na Josipa Broza Tita i osuđen na 20 godina strogoga zatvora. Preživio je robiju, muke i zlostavljanja. 1990. godine utemeljio je HDZ i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika u Zenici, a 1991. godine borio se kao dragovoljac za slobodu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 1993. godine bio je prisiljen otići iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a novi je dom našao u Vodicama.

Nikola Njeguš je 5. listopada 1911. godine u dvorani Carevinskog vijeća u Beču pucao iz pištolja na ministra Viktora vitez Hocbenburgera koji je ismijavao govor o lošem ekonomskom i socijalnom položaja radništva. Ispalio je na njega 5 metaka, ali ga nije pogodio. Bio je osuđen na sedam godina teške tamnice, danom posta svaka tri mjeseca i zatvorom u tamnoj ćeliji svake godine na dan atentata. Umro je navodno od tuberkuloze u zatvoru 26. rujna 1915. godine.

Miro Barešć, organizirao je i izveo akciju kojoj je bio cilj puštanje hrvatskih političkih zatvorenika u zamjenu za Vladimira Rolovića, jugoslavenskoga veleposlanika u Švedskoj. Akcija nije uspjela, a veleposlanik Rolović je od rana zadobivenih u pucnjavi umro. Miro Barešić je u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor no 1972. godine skupina hrvatskih emigranata otela je putnički zrakoplov i iznudila izbavljenje Barešića iz švedskog zatvora. Dospio je u Španjolsku odakle je emigrirao u Paragvaj odakle je dospio u SAD gdje je 1980. godine otkriven njegov ilegalni identitet pa je izručen Švedskoj. Iz Švedske je 1987. godine protjeran u Paragvaj odakle se u svibnju 1991. godine vratio u Hrvatsku gdje je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo kao sudionik Domovinskog rata.

COVID atentator iz Vodica otkriven u studenom 2022. godine jedini je šibensko-vodički atentator koji je planirao likvidaciju hrvatskih dužnosnika u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Barišić i Miletić bili su ekstremni borci za Hrvatsku, a Nikola Njeguš je sam sebe definirao kao socijal-demokratu koji se bori za radnička prava.

Zanimljivo je da je obitelj atentatora Gavrila Principa koji je 28 . lipnja 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Frza Ferdinanda posredstvom šibenskog novinara Manfreda Makale, neko vrijeme bila zbrinuta u Šibeniku.  Gavrilo Princip i atentator Luka Jukić koji je 1912. godine pokušao ubiti Slavka Cuvaja austro-ugarskog komesara za Hrvatsku, u Šibeniku su imali status narodnih junaka. Posebno je bio slavljen Luka Jukić o kojem je hvalospjeve u šibenskom „Naprednjaku” pisao budući pjesnik, Tin Ujević.

Iz kategorije: Spomenar