Datum objave: 11. Studeni 2022

SPOMENAR / Prije 55 godina Ivo Pattiera pobijedio je na natjecanju „Prvi glas Šibenika” i započeo svoju lijepu, elegantnu i dostojanstvenu glazbenu karijeru.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ivo Pattiera, Šibenčanin po rođenju, elegantni uglađeni građanin svijeta, kavalir i gospodin svoju je lijepu i dostojanstvenu karijeru započeo prije 55 godina pobjedom na natjecanju „Prvi glas Šibenika” koje je održano pred prepunom dvoranom Doma JNA. Ivo, tada Ivica, pobijedio je u kategoriji „Mladi pred mikrofonom” interpretacijom pjesme „Ne misli na mene”. To je bila njegova treća, ali najvažnija pobjeda na pjevačkim natjecanjima u rodnom Šibeniku. Prvu nagradu šibenske publike osvojio je 1966. godine, a 1965. godine najboljim šibenskim pjevačem proglasio ga je stručni žiri.
Nakon treće pobjede 1967. godine za njega su se zainteresirali mediji. Počeli su pisati o njemu kao izvrsnom pjevaču i velikoj pjevačkoj nadi, a on je već tada priznao da mu najbolje leže sentimentalne melodije
kojima je ostao vjeran kroz cijelu svoju karijeru i s kojima je postigao najveće uspjehe. Nakon pobjede na „Prvom glasu Šibenika”, Ivo Pattiera je nastupio na sličnim manifestacijama u Zadru i Splitu, a dobio je i pjevački angažman tijekom turističke sezone. Iako je tada izjavio da pjevanje nije njegov zanat te da se namjerava posvetiti školi i učenju, sirenski zov pjesme bio je jači. Uostalom Ivo Pattiera je rođen za pjesmu. On je hodajuća pjesma i pjevajuća rasplesana poezija.

Na prvu ploču ipak je morao čekati do 1970. godine. Tada mu je jugoton objavio singlicu s pjesmama „Marie Blanche” i „Plavi san”. Nakon toga u valceru samo sebi svojstvenog emotivnog valcera punog ljubavi niže bezvremene hitove „Prođi me se”, „Pjesmom te ljubim”, „Da mi se vratit”, „Smrtni grij”, „Budi vjetar za sve moje lađe”, „Dođi, grij me”, „Romantika”, „Dođi na jednu ćakulu”, Rascvjetana grana”...

Iz kategorije: Spomenar