Datum objave: 23. Rujan 2022

250. OBLJETNICA PRVOG SPOMENA LAŽNIH I NEISPUNJENIH OBEĆANJA POLITIČARA I POLITIČKIH STRANAKA ŠIBENČANIMA 1872. - 2022.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Biskup Ivan Zafron: Šibenčani, zlokobne stranke ni mrve dobra vam nisu uzrokovale. Ne primajte obilna obećanja kao suho zlato kad ni olovo nisu.

Odlazeći iz Šibenika na novu dužnost biskupa dubrovačkog (koju danas obnaša Šibenčanin mons. Roko Glasnović), biskup Ivan Zafron 1872. godine poslao je „premilom puku grada i države šibenske” blagoslov i oproštajnu poruku: -Po božioj milosti i vrhovne vlasti, namisto ove Šibenske, bila mi je odredjena dubrovačka Država. Krenuti mi je dakle na put, ostanite s Bogom – piše biskup Zafron na početku svog oproštajnog pisma sa Šibenčanima, a zatim naglašava da je žalostan zbog odlaska iz Šibenika u kojem je službovao devet godina, a sa Šibenčanima se toliko srodio da ih je zvao „preslatkim imenom milih sinova svoih”.

Biskup međutim, nije žalostan samo zbog odlaska iz Šibenika nego i zbog toga što Šibenik ostavlja u žalibože lošem stanju: -Ovi stari Šibenik koji je vazda živio u skladu i ljubavi od Boga i od svita pohvaljen, tog sklada i te ljubavi već podpuno ne uživa. Zašto? Zlokobne stranke u dvanaest nesrećnih godina nisu mu mu ni mrve dobra donijele, a zla su mu zaista velikog uzrokovale.

-A vi, ljubljeni moji Šibenčani, dopustite da vam jedan savijet ostavim, kao zalog i biljeg ljubavi moje prema vama; vi ste Šibenčani narod dobre vire nenaučen na privaru, a na privaru ni ne mislite nego obilna obećanja kao suho zlato primate, a nisu ni olovo. Ne vjerujte svakom i svakoj riči. Dobro znate da po državi ima i umaknuća, palidbe, sičidbe i osvete, a i prestrašne psovke. Sve ote neurednosti nisu ni za korist ni za korist našeg naroda, a svaki narod kao i svaki čovik, dužan je svoje dobro ime čuvati i uzdržavati. Tako činite i neka nestane toga prikora u narodu. Ovo vam ja kao jednu uspomenu moje ljubavi dajem na uzdarje da molite zame kao što ću ja, tvrdu viru vam dajem, vas ljubljeni sinovi vavik spominjati. Iz dna srca udiljivam vam sveti blagoslov i prosim Boga od milosrdja da sadje obilat na vas, na vaš porod, na kuće, na blago, na bastine i na moru i kopnu.

Ivan Zaffron (Giovanni Zaffron; 8. lipnja 1807. - 16. rujna 1881.) bio je Hrvatski prelat Katoličke crkve. Služio je kao biskup u Šibenika od 1863. do 1872. i biskup u Dubrovniku te kao apostolski administrator Trebinje-Mrkan od 1872. do njegove smrti 1881. godine.

Iz kategorije: Spomenar