Sidebar Menu

Datum objave: 06. Rujan 2022

SPOMENAR / Šibenik odobrio izviđačima projekt „Otok mladosti” na otoku Obonjanu. Radove je započela „Brigada hrabrih”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 50 godina, 1972. godine počeli su radovi na izgradnji i uređenju "Otoka mladosti" na otoku Obonjanu. „Otok mladosti” bio je autorski projekt Slavka Bjažića. Njegove ideje i rješenja prihvatio Republički odbor Saveza izviđača Hrvatske, a stručno ga je obradio arhitekt Drago Bradić iz Zavoda za urbanizam Hrvatske. Radovi su izvođeni u skladu s Prostornim planom koji je 1971. godine usvojila Skupština općine Šibenik. Iduće 1973. godine sklopljen je Ugovor između općine Šibenik i Saveza izviđača Hrvatske o korištenju "Otoka mladosti", na neodređeno vrijeme i bez naknade.

„Otok mladosti” gradila je mladež organizirana u 145 izviđačkih i radnih brigada u koje je bilo uključeno 7050 djevojaka i mladića iz gotovo cijele bivše Jugoslavije. Prvo izviđačko logorovanje bilo je organizirano 1976. godine kada je bilo podignuto 14 izviđačkih logora za oko 800 izviđača. Do 1990. godine, odnosno do Domovinskog rata na „Otok mladosti” na otoku Obonjanu boravilo je preko 110 000 korisnika djece i mladih.

 

Video

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.