Datum objave: 17. Kolovoz 2022

NA DANAŠNJI DAN / Ovde i sada se događa Srbija. I ovo je sve srpsko. I Knin, i Benkovac, i Zadar i Jadran. Uvek je tako bilo i uvek će tako i da bude. “

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 17. kolovoza 1990. godine započela je velikosrpska oružana pobuna u Kninu, predsjednik Općine Knin Milan Babić, proglasio je ratno stanje, a pobunjenici su blokirali ceste kamenjem i balvanima te pored barikada postavili naoružane straže. Dr. Jovan Rašković, jedan od vođa velikosrpske pobune poručio je:
-
Ovde i sada se događa Srbija. Ovde se sad događaju Srbi. I ovo je sve srpsko. I Knin, i Benkovac, i Zadar i Jadran. Uvek je tako bilo i uvek će tako i da bude.

Tim činom u Kninu je započela velikosrpska agresija na Hrvatsku koja će u kolovozu 1995. godine završiti u Kninu pobjedom Hrvatske za slobodu i neovisnost. Blokada prometnica i oružana pobuna bili su predvidivi cilj masovnih mitinga u dijelovima Hrvatske i drugim dijelovima tadašnje Jugoslavije većinski nastanjenih srpskim stanovništvom, najavljenog je referenduma o odcijepljenu od Hrvatske te , proglašenja takozvane „Srpske Autonomne Krajine“. Kninski milicajci odbili su lojalnost hrvatskoj državi ne želeći nositi službene hrvatske oznake na odorama i kapama, a Knin je postao žarište velikosrpske pobune i velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Povodu za oružanu pobunu nazvanu „balvan revolucijom“ bio je pokušaj MUP-a da oduzme oružje pričuvne policije koje je u Obrovcu i Kninu podijeljeno srpskim civilima i milicajcima koji su organizirali straže te kamenjem, drvećem i vozilima blokirali prometnice. Predsjednik općine Knin Milan Babić proglasio je ratno stanje, iako je to ubrzo negirao na Radio Kninu. Predsjednik Franjo Tuđman zapovjedio je hitnu intervenciju, ali je oklopne transportere koji su krenuli Ličkom magistralom u Titovoj Korenici zaustavilo srpsko stanovništvo, a tri helikoptera s pripadnicima specijalne policije kod Ogulina su presrela tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije i prisilila ih da odustanu od obavljanja zadaće.
17. kolovoza 1990. godine za Hrvatsku više nije bilo nikakvih dvojbi da će se za slobodu i samostalnost od velikosrpskog agresora i JNA morati braniti oružjem.

Iz kategorije: Spomenar