Datum objave: 13. Svibanj 2022

SPOMENAR / Sud u Šibeniku zabranio zamjenu žena dvojici muškaraca koji su se međusobno zaljubili u supruge jedan drugog.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon što su su prijateljski, bez prisile i jedini jedan drugom priznali da su beznadno unakrsno zaljubljeni u supruge jedan drugog, Ivan A. Joso Ž. Obojica iz Šibenika, odlučili su legalno zamijeniti se u cilju nastavka sretnog života s voljenim ženama. Njihov je naum bio da zamijene supruge, a sve bez rastave braka te da se sve to na sudu registrira kako bi bilo zakonito. Na unakrsnu zamjenu voljne su bile i njihove žene koje su priznale da se njima dogodilo isto, da se supruga Ivana A. zaljubila u Josu Ž., a da se supruga Jose Ž. zaljubila u Ivana A. kao što su se i njihovi mužev zaljubili u njih dvije. Obje su se izjasnile da im je život s dosadašnjim muževima nezamisliv te da žele živjeti s onima koje vole. Njih četvero u obraćanju sudu izjavilo je da među njima nema spora, svađe, sukoba, ljubomore kao ni mržnje i da žive u prijateljstvu te da će tako živjeti i nakon razmjene jer ne vide nikakva razloga i povoda da bude drukčije.
Sud je saslušao sve što je rečeno te je odmah rezolutno odbio ozakoniti unakrsnu razmjenu žena i muževa. Razočarani podnositelji zahtjeva vidno razočarani izjavili su sudom da će zbog takvog stava suda razmjenu obaviti sami i živjeti po svom i po svojoj ljubavi. Na tom im je sud odmah presudio novčanu kaznu uz prijetnju zatvorom zbog zagovaranja nezakonitog života u konkubinatu.

Šibenik, 13. svibnja 1932.

Iz kategorije: Spomenar