Datum objave: 04. Svibanj 2022

NA DANAŠNJI DAN 4. 5. 1980. / Umro je Josip Broz Tito doživotni predsjednik SFR Jugoslavije. Šibenik se Tita oprostio sa suzama, tugom i zakletvama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Josip Broz Tito doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, uzdignut gotovo do razine božanstva kao vođa jugoslavenskih komunista i antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu, umro je na današnji dan 4. svibnja 1980. godine. Narodima i narodnostima Jugoslavije priopćeno je:
-
Umro je drug Tito. To su večeras saopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije".
Titove smrti u temeljima je potresla Jugoslaviju, a imala je golemi odjek širom svijeta. Njegovoj sahrani 8. svibnja 1980. godine u Beogradu bilo je nazočno 209 delegacija iz 127 zemalja te oko 700 000 tugom shrvanih građana Jugoslavije.
Od Tita se s tugom, suzama i zakletvama na usnama oprostio i Šibenik o čemu svjedoče fotografije iz arhiva časopisa „Volim Šibenik”.

Iz kategorije: Spomenar