Datum objave: 04. Travanj 2022

SPOMENAR / Rat zaustavio proizvodnju šibenskih kapa. Bez posla ostaje 250 krojačica i 150 kooperanata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tvornica narodnih kapa i odjela G. S. "Matavulj - Šibenik" osnovana 1844. godine objavila je da zaustavlja proizvodnju te da će bez posla ostati 250 njenih zaposlenica i uz to još 150 kooperanata. Do obustavljanja proizvodnje narodnih kapa i odijela došlo je zbog više ratne sile koja je prouzročila nestašicu crvene i modre čohe. Kako čohu više nigdje nije moguće nabaviti čak ni u količinama dostatnim samo za proizvodnju kapa, pouzdana tvornica "Matavulj - Šibenik" morala je prestati s radom.
Do izbijanja rata šibenska industrija narodnih kapa i odjela, prsluka, kaputa, koporana i narodnih torbica, proizvodila je dnevno 1000 kupa i do 200 narodnih odijela, a sve što je proizvela odmah je prodano u Dalmaciji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori kao i na otocima. Tvornica G. S. "Matavulj - Šibenik" nije imala zaliha, a naručeno se mnoralo čekati zbog golema interesa koji vlada za njenim uradcima. 
S obustavom proizvodnje zbog rata, obustavljena je i nabave dobrih šivaćih strojeva čime bi se zamijenio prevladavajući spori i skupi ručni rad.

Šibenik, 1915.

Iz kategorije: Spomenar